Beden kütle indeksi 30-35 arası olan kadınlarda beslenme alışkanlıkları, besin tüketimi ve kalsiyum tüketimi ile antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between nutritional habits and calcium consumption and anthropometric measurements in women with a bki between with 30-35
  1. Tez No: 680489
  2. Yazar: NEVZAT ONUR MEZGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİHA ZEYNEP AYDENK KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Calcium, Nutrition, Obesity, and Anthropometric Measurement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma İstanbul'da bulunan bir Beslenme ve danışmanlık merkezine başvuran 20-45 yaş arası BKI'si 30-35 olan kadınlarda yürütüldü.Çalışmada kalsiyum tüketiminin ve beslenme alışkanlıklarının antropometrik ölçümler,dolaylasıyla obezite üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmaya alınan kadınlara demografik bilgiler, sağlık durumları, beslenme alışkanlıklarını içeren bir anket uygulandı. Ayrıca katılımcıların 3 günlük besin tüketim kayıtları retrospektif olarak alınıp besin tüketim sıklıkları ve antropometrik ölçümleri değerlendirildi. Bulgulara göre çalışmaya alınan kadınların, 21- 42 yaş aralığında olup, çoğunluğunun ise %25 ile 31-35 yaş arası olduğu ve %38'inin ev kadını olduğu belirlendi. Besin tüketim kayıtları incelendiğinde; kalsiyum ve potasyum alımları yüksek olan kadınlarda doktor tarafından tanısı konulan hastalık oranının daha fazla olduğu bulundu. Kadınların alkol kullanımı ile antropometrik ölçümler arasında anlamlı bir ilişki bulundu (P=0.014). ) Alkol kullanımı ile kadınların antropometrik ölçümleri arasındaki ilişki incelendiğinde; alkol tüketen katılımcılarda kalça çevresinin daha geniş olduğu saptandı (P=0.014). Sigara kullanımı ile fosfor tüketimi arasında istatistiksel olarak anlamlılık görüldü (P=0.023) Katılımcıların günlük öğün sayıları ile antropometrik ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunup, öğün sayısı arttıkça yağ oranının arttığı (P=0.05) ve kas oranı (P=0.02), bel çevresinin (P=0.028) ise azaldığı belirlendi. Kadınların kalça çevresi ile enerji (P=0.006), karbonhidrat (P=0.008) ve yağ (P=0.018) tüketimi arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Kalsiyum ve diğer mikro besin öğelerinin antropometrik ölçümler ile ilişkisinde; kalsiyum ile antropometrik ölçümler arasında bir ilişki bulunamazken (P>0.05), A vitamini ile ağırlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki görüldü.(P=0.047). Katılımcıların günlük kalsiyum tüketim ortalamaları 774.59 mg bulunarak, günlük gereksinmenin altında olduğu saptandı. Yoğurt (P=0.023), pirinç-makarna (P=0.041), çay (P=0.001) ve kahve (P=0.014) tüketimi ile BKİ değeri arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Araştırmada kullanılmış olan besin tüketim kayıtlarına ait veriler, BEBİS programı üzerinden kayda alınıp, enerji ve besinöğeleri değerleri hesaplandı. Yapılan değerlendirilmeler ve kayıtlar, istatiksel analizler ise Windows 18.0 ortamında SPSS ile yapılmış ve T-testi, Ki- kare testi, Mann-Whitney U testi uygulanarak gerçekleştirildi. Çalışmanın sonucu olarak, obez kadınlarda kalsiyum tüketiminin, son literatürlerin tersine antropometri üzerine dolayısıyla obezite üzerine etkisi saptanamadığından, daha geniş ve farklı sosyo kültürel yapıdaki popülasyonda ve ileri teknikler kullanılarak çalışma yapılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with women aged 20-45 with a BMI of 30-35 who applied to a Nutrition and Counseling Center in Istanbul. The aim of the study was to evaluate the effect of calcium consumption and dietary habits on obesity by anthropometric measurements. A questionnaire including demographic information, health status, and nutritional habits was applied to the women included in the study. In addition, food consumption records of the participants for 3 days were taken retrospectively and their food consumption frequency and anthropometric measurements were evaluated. According to the results, the women included in that study were between the ages of 21-42, and most of them were between the ages of 25-31-35, and 38% were housewives. When the food consumption records are examined; it was found that women with high calcium and potassium intakes had a higher rate of disease diagnosed by a doctor. A significant relationship was determined between, alcohol use of women and anthropometric measurements İt was observed that the hip circumference was larger in those who consumed alcohol (P=0.014). A statistically significant difference was observed between smoking and phosphorus consumption (P=0.023). A statistically significant correlation was found between the number of daily meals of the participants and their anthropometric measurements. It was determined that as the number of meals increased, the fat ratio increased (P=0.05) and the muscle ratio (P=0.02) and waist circumference (P=0.028) decreased. A significant relationship was found between hip circumference and energy (P=0.006), carbohydrate (P=0.008) and fat (P=0.018) consumption of women .In the relationship of calcium and other micronutrients with anthropometric measurements; relationship could not be found between calcium and anthropometric measurements (P >0.05). There was seen a significantrelationship between vitamin A and weight levels (P=0.047). The average daily calcium consumption of the participants was found to be 774.59 mg, which was below the daily requirement. A significant correlation was found between yogurt(P=0.023), rice-pasta (P=0.041) , tea (P=0.01) and coffee (P=0.014) consumption and BMI . The data belonging to the food consumption records used in the study were recorded through the BEBİS program, and the energy and nutrient values were calculated. The evaluations, records and statistical analyzes were made with SPSS in Windows 18.0 environment and T-test, Chi-square test, Mann-Whitney U test were applied. As a result of the study, since the effect of calcium consumption in obese women on anthropometry and thus obesity could not be determined, contrary to the recent literature, it is necessary to conduct studies in a larger and different socio-cultural population and using advanced techniques.