Ebeveynlerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile dijital ebeveynlik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between parents' social media addiction levels and digital parenting attitudes
- Tez No: 680520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, dijital ebeveynlik, sosyal medya, Addiction, digital parenting, social media
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, ebeveynlerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile dijital ebeveynlik tutumlarının ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama türünde gerçekleştirilen bu çalışmanın evreni İstanbul ilinde yaşayan 6-18 yaş aralığında çocuğa sahip olan ebeveynlerden oluşmaktadır. İstanbul ilinde, belirlenen koşullara sahip 1 milyondan fazla ebeveyn bulunduğundan en yüksek örneklem büyüklüğü dikkate alınarak kolay ulaşılabilir örneklemden yararlanılıp toplam 415 ebeveyne ulaşılmıştır. Ebeveynlerin sosyal medya bağımlılık düzeyleriyle dijital ebeveynlik tutumlarının ilişkisini belirlemek için“Ebeveyn Kişisel Bilgi Formu”,“Dijital Ebeveynlik Tutum Ölçeği”(DETÖ) ve ''Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği- Yetişkin Formu" (SMBÖ- YF) kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Ebeveynlerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ve dijital ebeveynlik tutumlarının analizinde, t- testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışmaya katılan ebeveynlerin Sosyal Medya Bağımlılık Düzeyleri ve Dijital Ebeveynlik Tutumları arasında ilişkisini belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Ebeveynlerin sosyal medya bağımlılığı ve dijital ebeveynlik tutumlarında cinsiyet, öğrenim durumu ve çocuk sayısı değişkenlerine göre anlamlı farklılaşma olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Araştırmada ebeveynlerin sosyal medya bağımlılık düzeyinin dijital ebeveynlik tutumlarını etkilemediği sonucuna varılmıştır.Araştırmada ebeveynlerin sosyal medya bağımlılık düzeyinin dijital ebeveynlik tutumlarını etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to examine the relationship between social media addiction levels of parents and digital parenting attitudes. The universe of this study, which is carried out in the relational screening type, consists of parents who live in Istanbul and have children between the ages of 6-18. Since there are more than 1 million parents in the province of Istanbul with the specified conditions, a total of 415 parents were reached by using the easily accessible sample, taking into account the highest sample size.“Parental Personal Information Form”,“Digital Parenting Attitude Scale”(DPAS) and“Social Media Addiction Scale-Adult Form”(SMAS-AF) were used to determine the relationship between social media addiction levels of parents and digital parenting attitude. The data obtained in the study were analyzed with the SPSS 22.0 package program. T-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used in the analysis of social media addiction levels of parents and digital parenting attitudes. Pearson Correlation Analysis was applied to determine the relationship between social media addiction levels and digital parenting attitudes of parents who participated in the study. It was found that there is a significant difference in the parents' social media addiction and digital parenting attitudes according to the variables of gender, education level and number of children.In the research, it was concluded that the social media addiction level of parents did not affect their digital parenting attitudes