Okul yöneticilerinin paternalist liderlik davranışları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişki
The relationship between school administrators 'paternalist leadership behavior and teachers' job satisfaction
- Tez No: 680562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Yönetici, Paternalist Lider, İş doyumu, Teacher, Manager, Paternalist Leadership, Job Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırmanın amacı, yöneticilerin paternalist davranışları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaçla yapılan araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Evreni, Sinop ilinde görev yapan 2517 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklem evrenden tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 333 öğretmenden oluşmuş fakat araştırmanın kapsamının geliştirilmesi sebebiyle 717 öğretmenin cevapları esas alınmıştır. Araştırmada yöneticilerin paternalist liderlik davranışlarının tespiti için“Okul Müdürlerinin Paternalist Liderlik Davranışları Ölçeği”ve öğretmenlerin iş doyumunu belirlemek için de“Minnesota İş Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın veri analizlerinde, frekans, yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Öğretmen algılarına göre yöneticilerin paternalist liderlik davranışları“orta”düzeyde bulunmuştur. Cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumları değişkenlerine göre öğretmenlerin yöneticilerinin paternalist liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık mesleki kıdem, branş ve okul türü değişkenlerine göre öğretmen görüşleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Mesleki kıdemi 1-5 yıl olan öğretmenlerin algıları 11-15 yıl olanlardan anlamlı derecede daha yüksektir. Yöneticilerin paternalist liderlik davranışlarına ilişkin branş öğretmenlerinin algıları, sınıf öğretmenlerininkinden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Okul türü değişkenine göre, okul yöneticilerin paternalist liderlik davranışlarına ilişkin ortaokul öğretmenlerinin algıları, ilkokul ve lise öğretmenlerinden anlamlı derecede daha yüksektir. Öğretmenlerin iş doyum düzeyleri, ortalamanın üstünde“memnun”biçiminde olmuştur. Öğretmenlerin iş doyumları cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenleri açısından herhangi bir farklılık göstermemektedir. Buna karşın, branş değişkenine göre, öğretmenlerinin iş doyum düzeyleri sınıf öğretmenlerininkinden anlamlı derecede daha yüksektir. Okul türü değişkenine göre ise, ortaokul ve lise öğretmenlerinin iş doyum düzeyleri, ilkokul öğretmenlerinden anlamlı derecede daha yüksektir. Öğretmenlerin, yöneticilerin paternalist liderlik davranışlarına ilişkin algıları ile iş doyumu algıları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Yöneticilerin paternalist liderlik davranışları arttıkça, öğretmenlerin iş doyum düzeyleri de artmaktadır. Diğer yandan yöneticilerin paternalist liderlik davranışları, öğretmenlerin iş doyumlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir (R2 :.24=% 24).
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationship between the paternalistic behaviors of administrators and the job satisfaction of teachers. For this purpose, the relational survey model was used in the study. The universe of the research consists of 2517 teachers working in Sinop. The sample consisted of 333 teachers selected by random sampling from the universe, but due to the development of the scope of the research, the answers of 717 teachers were taken as basis. In the study, the“Paternalistic Leadership Behaviors Scale of School Principals”was used to determine the paternalistic leadership behaviors of the administrators and the“Minnesota Job Satisfaction Scale”was used to determine the job satisfaction of the teachers. In the data analysis of the research, frequency, percentile distribution, arithmetic mean, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation and regression analysis techniques were used. According to the perceptions of the teachers, the paternalistic leadership behaviors of the administrators were found at the“moderate”level. According to the variables of gender, marital status and educational status, there was no significant difference between teachers' perceptions of their administrators' paternalistic leadership behaviors. On the other hand, significant differences were found among teachers' opinions according to the variables of professional seniority, branch and school type. The perceptions of teachers with a professional seniority of 1- 5 years are significantly higher than those of 11-15 years. The perceptions of the branch teachers regarding the paternalistic leadership behaviors of the administrators were found to be significantly higher than those of the classroom teachers. According to the school type variable, secondary school teachers' perceptions of school administrators' paternalistic leadership behaviors are significantly higher than primary and high school teachers. Teachers' job satisfaction levels were above the average as“satisfied”. Teachers' job satisfaction does not show any difference in terms of gender, marital status, educational status and professional seniority. On the other hand, according to the branch variable, the job satisfaction levels of the teachers are significantly higher than those of the classroom teachers. According to the school type variable, the job satisfaction levels of secondary and high school teachers are significantly higher than primary school teachers. A significant and positive relationship was found between teachers' perceptions of administrators' paternalistic leadership behaviors and their perceptions of job satisfaction. As the paternalistic leadership behaviors of the administrators increase, the job satisfaction levels of the teachers also increase. On the other hand, it was determined that the paternalistic leadership behaviors of the administrators were a significant predictor of the teachers' job satisfaction (R2:.24=24%).