Özel öğretim kurumları orta öğretim seviyesinde öğrenim gören ve aktif olarak spor yapan öğrencilerin benlik saygısı ve özgüven düzeylerinin incelenmesi
Examination of self-esteem and self-confidence skills of students studying at the middle level of private educational institutions and actively participating in sports
- Tez No: 680607
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öz-güven, Benlik Saygısı, Spor Psikolojisi, Spor, Self-confidence, self-esteem, sports psychology, sports
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Araştırmanın temel amacı, özel öğretim kurumları orta öğretim seviyesinde öğrenim görmekte olan ve aktif olarak spor yapan öğrencilerin benlik saygısı ve öz-güven düzeylerinin incelenmesidir. Ayrıca çalışmanın bir diğer amacı sporcuların bazı demografik özelliklerine göre Benlik saygısı ve öz-güven yönelimlerinde anlamlı farklılıkların olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu bağlamda araştırma amacına yönelik olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş kişisel bilgi formu kullanılırken. Benlik Saygısı yönelimlerinin tespit edilebilmesi için Rosenberg (1963) tarafından geliştirilmiş ve Türkçe'ye uyarlaması Çuhadaroğlu (1986) tarafından iki yüz beş kişilik lise örneklem grubunda yapılan Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Öz-güven düzeylerinin belirlenmesi için ise Akın (2007) tarafından geliştirilen 33 maddelik ve 5 likert tipli Öz- Güven ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Hatay İlinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında özel öğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrenciler oluştururken örneklem grubunu yaş ortalamaları 16,02 ± 1,12 olan 214 kadın 165 erkek olmak üzere toplam 379 aktif olarak spor yapan öğrenciden oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına ulaşması açısından öz-güven ve benlik saygısı ilişkisini incelemek amacı ile korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçları incelendiğin de ise benlik saygısı ile öz-güven arasında yüksek düzey negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca benlik saygısı ile dış öz-güven ve iç-özgüven arasında da orta düzey negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Benlik saygısı ölçeği puanlamasında yüksek puan alan katılımcıların düşük benlik saygısına sahip olduğu göz önüne alındığında ise yüksek benlik saygısına sahip olan katılımcıların öz-güven düzeylerinin de yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The main aim of the research is to examine the level of self-esteem and self-confidence of students studying at the secondary level of private educational institutions and actively engaged in sports. In addition, another goal of the study is to determine whether there are significant differences in the orientation of self-esteem and self-confidence according to some demographics of athletes. In this context, when personal information form developed by the researcher using for research purposes,“Rosenberg self-esteem scale”was used for self-esteem orientations to be determined, which used on sample of two hundred and five people in high school and developed by Rosenberg (1963) and adapted into Turkish by Çuhadaroğlu (1986).“The 33 articles and 5 likert type self-confidence scale”developed by Akin (2007) was used to determine self-confidence levels. Students studying in private educational institutions in Hatay province in the 2020-2021 academic year constitute the universe of the study, while the sample group consists of a total of 379 actively engaged in sports, 214 women and 165 men with an average age of 16.02 ± 1.12. Correlation coefficient was used to examine the relationship between self-confidence and self-esteem in order to achieve the purpose of the research. When the results of the analysis were examined, it was found that there was a high level of negative relationship between self-esteem and self-confidence. It has also been found that there is a moderate negative relationship between self-esteem and external self-confidence and internal self-confidence. Given that participants who scored high on the self-esteem scale had low self-esteem, we can say that participants who had high self-esteem also had high self-confidence levels.