Çevrimiçi ve kitlesel açık çevrimiçi derslerde trasnkültürel unsurlar: Bir çoklu durum çalışması
Transcultural aspects in online and massive open online courses: A multiple-case study
- Tez No: 680610
- Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM GENÇ KUMTEPE, PROF. DR. ELİF TOPRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Transkültür, MOOC, Ortak kültür, Çevrimiçi ders, Topluluk, Yapı, Transculture, MOOCs, Shared culture, Online course, Community, Structure
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Bu çalışmada çevrimiçi ve kitlesel açık çevrimiçi derslerde kültürel unsurlar incelenerek transkültür varlığına ilişkin göstergeler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma transkültür olgusu çerçevesinde öğretim tasarımı ve ders yapısı, öğrenen özellikleri ve öğrenme deneyimleri ve öğreten özellikleri ve öğretim sürecindeki deneyimleri bağlamlarında ele alınmıştır. Bütüncül çoklu durum çalışması deseninin uygulandığı çalışmanın örneklemini lisansüstü düzeyde örgün bir çevrimiçi ders ile bir xMOOC oluşturmaktadır. Kuramsal ve kavramsal altyapı çerçevesinde araştırma sorularına cevap ararken sistematik alanyazın taramasının yanı sıra yapılandırılmış ve yarı-yapılandırılmış görüşme, gözlem ve doküman incelemesi tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bunların dışındaki veri kaynaklarını tartışma forumu gönderileri, ÖYS mesajları, epostalar, sosyal medya gönderileri, geribildirimler, etkileşimlilik raporları ve derse yönelik dış kaynaklardan elde edilen katılımcı görüşleri oluşturmaktadır. Veri analizinin sonucunda her iki duruma ilişkin transkültür oluşumunu destekleyen unsurlar topluluk ve yapı olmak üzere iki ana tema ve bu temaları oluşturan yedi kategori ve yedi alt-kategori etrafında biçimlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Durum 1'de transkültür oluşumu Durum 2'ye kıyasla daha yoğun hissedilmektedir. Bunun sebepleri arasında kuralların fazla olmasına rağmen açık olması, dersin hayli yapılandırılmış olmasına karşın öğrencilerin diğer öğrenenlerle birlikte öğrenmelerini yapılandırabilecekleri tasarım öğelerinin dahil edilmesi, ve ortak çıkar/amaçlar ile işbirliği ve ortak çalışma gerektiren etkinliklerin fazla olması, bunun sonucunda da topluluk duygusu, ortak çalışma kültürü ve kimliğin oluşabilmesi gösterilebilir. Durum 2'de ise transkültür oluşumunun daha az gözlenmesinin nedenleri, etkileşimin az olması, kuralların az esnekliğin fazla olması, süreçlerin izlenmemesi, işbirliğinin az olması, ortak çıkarların/amaçların olmaması, dolayısıyla topluluk duygusu, ortak çalışma kültürü ve kimliğin oluşamaması şeklinde sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine the indicators of transculture in open and massive open online courses by exploring cultural aspects. To this end, the study was conducted within the frame of transculture in terms of course design and structure, learner characteristics and experiences, and lastly, instructor characteristics and experiences. The sample of the study, in which holistic multiple case study design is applied, consists of a formal graduate level online course and an xMOOC. Structured and semi-structured interview, observation and document analysis techniques were employed as well as systematic literature review in search for answers to research questions within the framework of the theoretical and conceptual background. Other data sources of the research are discussion forum posts, LMS messages, e-mails, social media posts, feedback samples, interactivity reports and participant views obtained from external sources. The findings indicate that the elements that support the formation of transculture for both cases are shaped around two main themes; community and structure. Accordingly, a total of seven categories and seven sub-categories related to these themes were determined. Research results reveal that formation of transculture was at higher level in Case 1. The reasons for this can be listed as follows: Too many but clear rules, despite the course being higly structured; the integration of design elements that provide students flexibility to contruct their learning/meaning with other learners, close monitoring of all kinds of course-related processes, the use of tasks that require collaborative and cooperative work, having shared interests/goals, and as a result, a sense of community, a shared learning culture and identity were mutually created.