Pfannenstiel-kerr ve modifiye misgav ladach sezaryen tekniklerinin süre, kan kaybı, ağrı, enfeksiyon ve diğer komplikasyonlar açısından karşılaştırılması
A comparison of pfannenstiel-kerr and modified misgav ladach cesarean section techniques in terms of operating time, blood loss, pain, infection, and other complications
- Tez No: 680715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET SÜER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kan kaybı, Misgav Ladach, Pfannenstiel, Sezaryen, Süre, Blood loss, Cesarean section, Misgav Ladach, Pain, Pfannenstiel, Time
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada“Pfannenstiel-Kerr sezaryen tekniği”(PKT) ile“Modifiye Misgav Ladach sezaryen tekniği”nin (MLT) süre, kan kaybı, post operatif ağrı, infeksiyon ve diğer komplikasyonlar açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif randomize çalışmada 50 hasta PKT grubuna, 50 hasta MLT grubuna alındı. Her gruba, ait oldukları grubun sezaryen tekniği, literatürde anlatılan şekline sadık kalınarak uygulandı. Hastaların demografik bilgilerinin yanısıra, doğuma kadar geçen süre, toplam operasyon süresi, preoperatif ve postoperatif hemoglobin ve hematokrit değerleri, ve ateş, yara yeri enfeksiyonu, kan transfüzyonu ihtiyacı olup olmadığı kaydedildi. Postoperatif birinci, üçüncü, otuzuncu, ve doksanıncı günlerde hastalardan ağrı seviyelerini 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. PKT ve MLT gruplarından sırasıyla 12 ve 11 hasta takipte kayboldukları için çalışmadan çıkarıldı. Çalışma, kalan 77 hasta ile tamamlandı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p0,05). Postoperatif ateş, yara yeri enfeksiyonu, transfüzyon ihtiyacı, ve postoperatif ağrı seviyelerinde de iki grubun benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç: İki teknik arasındaki istatistiksel olarak anlamlı tek fark doğum süresi ve toplam operasyon süresidir. Her ne kadar zaman bir tekniğin diğerine tercih edilmesi için tek başına yeterli bir kriter değilse de, obstetride sık karşılaşılan acil durumlarda birkaç dakikanın hayat kurtarıcı olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, MLT ile daha kısa süre ve daha az materyal kullanarak PKT ile aynı etkinliğin sağlanabilmesi dikkate değerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare“Pfannenstiel-Kerr caeseran technique”(PKT) with“Modified Misgav Ladach caeseran technique”(MLT) in terms of time, blood loss, post operative pain, infection, and other complications. Materials and Methods: In this prospective randomized study, 50 patients were placed in the PKT group, and 50 patients were put in the MLT group. Patients were operated on according to technique that their group is named after. Operations were carried out as they were described in the literature. Besides the demographic data of the patients, extraciton time, total operation time, preoperative and postoperative values for hemoglobine and hematocrit, and the presence of postoperative fever, wound infection, or need for transfusion were noted. Patients evaluated their pain in a scale from 0 to 10 on the 1st, 3rd, 30th, and 90th postoperative days Twelve and 11 patients were lost on follow up in PKT and MLT groups, respectively. The study was finalized with 77 patients. Results were evaluated in 95% confidence interval, and significance was evaluated when p0,05). Postoperative fever, wound infection, need for blood transfusion, or pain levels were similar. Conclusion: The only significant differences between the two techniques were extraction time and total operation time. Although time alone is not a sufficent benefit to prefer one technique over the other, it should be reminded that time could be crucial in emergency situations, which are encountered frequently in obstetrics practice. Moreover, it should be noted that same efficacy as PKT is achieved in less time with less material using MLT.