Postoperatif ağrı tedavisinde soğuk uygulama ve insizyonel ropivakain infiltrasyonunun etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of cold pack application and incisional ropivacaine infiltration in postoperative pain management
- Tez No: 156663
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORAL SAYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif Analjezi, Ropivakain, Infiltrasyon Anestezisi, Soğuk Uygulama, Postoperative Analgesia, Ropivacaine, Infiltration Anesthesia, Cold Pack Application
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Dede, B., postoperatif ağrı tedavisinde soğuk uygulama ve insizyonel ropivakain infiltrasyonunun etkinliklerinin karşılaştırılması, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2004. Postoperatif dönemde hastanın motor kapasitesine zarar vermeden ve yan etkilerden olabildiğince uzak analjezi sağlamak için çalışmalar devam etmektedir. Biz de bu amaçla abdominal ameliyatlar sonrasında, yapılan soğuk uygulama ve ropivakain infiltrasyonun, ayrı ayrı ve her iki uygulamanın beraber kullanılmasıyla postoperatif ağrı ve analjezik tüketimi açısından etkinliklerini prospektif randomize çalışma ile izledik. Çalışmaya erişkin yaş grubu, ASA 1-3 olan 40 göbek üstü median ve 40“Phannenstiel”Insizyonu ile ameliyat olan toplam 80 hasta dahil edildi. Hastalar her iki insizyon tipinde kapalı zarf usulü randomize edilerek dört gruba ayrıldı. Grup I (kontrol) hastalara hiçbir işlem uygulanmadı. Grup II (ropivakain) hastalara operasyon sonunda subkutan %0,5'lik ropivakain solüsyonundan 30 mi (150 mg) infiltrasyon anestezisi uygulandı. Grup III (ropivakain+soğuk uygulama) hastalara Grup ll'deki gibi infiltrasyon yapıldı ve daha sonra insizyonları üzerine“cold pack”yerleştirilerek soğuk terapi uygulandı. Grup IV (soğuk uygulama) hastalara sadece Grup I ll'deki gibi soğuk uygulama yapıldı. Postoperatif dönemde 2 saat ara ile 24 saat boyunca VAS ile hastaların ağrıları ve rahatsızlıkları değerlendirildi. Tüm hastalara PCA takılarak ilk 24 saatteki toplam narkotik analjezik ihtiyaçları kaydedildi. Postoperatif ikinci 24 saatteki toplam non-narkotik analjezik ihtiyacı değerlendirildi. Hastalar yan etki ve komplikasyonlar yönünden takip edildi. Toplam narkotik analjezik tüketiminin en az, VAS ağrı ve rahatsızlık skorlarının en düşük olduğu grubun, her iki insizyon tipinde de grup III olduğu görüldü. Toplam non- narkotik analjezik ihtiyacı“Phannenstiel”Insizyonu'nda Grup lll'de en az iken göbek üstü insizyonda Grup ll'de en az oldu.“Phannenstiel”Insizyonu'nda Grup II ve lll'de narkotik analjeziğe bağlı hiçbir yan etki gözlenmedi. Sonuç olarak abdominal ameliyatlar sonunda postoperatif ağrı yönetimindeVI ropivakain infiltrasyonu ile soğuk uygulamanın kombine kullanılması ve PCA cihazıyla desteklenmesiyle oluşturulan kombine bir yaklaşım ile postoperatif 24 saatte düşük ağrı skorları ve narkotik ihtiyacında azalma sağlanarak etkili bir analjezi oluşturulduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Dede, B., Comparison of the efficacy of cold pack application and incisional ropivacaine infiltration in postoperative pain management, Department of General Surgery, Kirikkale University Medical School, Specialization Thesis, Kirikkale, 2004. There are studies about routes of establishing postoperative analgesia without any side effects and without rendering motor function. In this prospective randomized study concerning patients who underwent abdominal surgery, we analysed the efficacy of cold pack application and ropivacaine infiltration either alone or in combination in postoperative pain management and analgesic consumption. Eighty ASA 1-3 patients were enrolled to the study. Forty of the patients had upper midline incision whereas 40 patients had Phannenstiel Incision. For each category of incision, the patients were randomized into four groups using closed envelope method. Patients in Group I ( control group) received no medication. In Group II (ropivacine group), 30 ml of 0,5% ropivacaine solution was infiltrated subcutaneously at the end of each operation. In Group III ( ropivacaine+cold pack application group), infiltration anesthesia was applied in all patients as in Group II and later on cold packs were placed on the incisions. Only cold pack application was done in patients in Group IV (cold pack application group). In the postoperative period, the degree of pain and disturbance were assessed using VAS every 2 hours for 24 hours. PCA was used routinely in all of the patients and the need for narcotic analgesics in the first postoperative 24 hours was calculated as well as the second postoperative 24 hours. The patients were monitored for side effects and complications. The amount of total narcotic analgesic consumption, VAS for both pain and disturbance were least in Group III for both types of incision. For Phannenstiel Incision, the consumption for non narcotic analgesics was least in Group III whereas the consumption for non narcotic analgesics was least in Group II for upper midline incision. No side effects of narcotic analgesics were encountered in Group II and III for Phannenstiel Incision. As a result combination ofvııı ropivacaine infiltration and cold pack applicaton in addition to PCA provided an effective analgesia in abdominal operations. The need for postoperative narcotic analgesics were less and lower pain scores were recorded in the first postoperative 24 hours.