Polihidroksibütirat mikrokürelere enkapsüle tramadolün ratlarda epidural analjezik etkisi
Epidural analgesic effect of tramadol encapsulated into polyhydroxybutirate microspheres in rats
  1. Tez No: 680772
  2. Yazar: MEHMET ALPER SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrollü ilaç serbestleşmesi, Polimerler: Polihidroksibütirat, Mikroenkapsülasyon, Analjezi teknikleri: Epidural Analjezi, Analjezik ilaçlar: Tramadol Hidroklorür, Rat, Controlled drug release, Biocompatible Polymers: Polyhydroxybutyrate, Microencapsulation, Analgesic Techniques: Epidural analgesia, Analgesics: Tramadol HCl, Rat
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Salman, M.A., Polihidroksibütirat mikrokürelere enkapsüle tramadolün ratlarda epidural analjezik etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara, 2001. Mikroorganizmalar tarafından sentezlenen ve biyolojik olarak parçalanabilen bir polimer olan polihidroksibütirattan (PHB) elde edilen mikroküreler içerisinde enkapsüle edilen tramadolün ratlarda epidural analjezik etkisinin incelenmesi amaçlandı. PHB mikrokürelerden tramadol serbestleşmesi in vitro olarak saptandı. Üniversite hayvan çalışmaları etik kurulundan onay alındıktan sonra 40 adet dişi 200 gr Sprague-Dawley rata genel anestezi altında laminektomi uygulanarak epidural kateterler yerleştirildi. Ratlar 4 gruba ayrıldı. Grup SF'ye salin solüsyonu, Grup ST'ye 0.2 ml %2 Tramadol HCl (4 mg), Grup PK'ye polihidroksibütirat mikroküreleri içinde SF solüsyonu ve Grup TK'ye 0.2 ml PHB mikroküreleri içine yüklenmiş 4 mg Tramadol, epidural kateterlerden uygulandı. Ağrı düzeyleri tüm gruplarda, bazal değerler ve 15, 30, 45, 60, 90 dk'larda, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30. saatlerde 52.5 ± 0,5 oC'ta sıcak su ile uygulanan tail flick testi ile değerlendirildi. Katalepsi ve korneal refleks kaybı supraspinal toksisite bulguları olarak kaydedildi. İn vitro tramadol serbestleşmesinin 152 saatten uzun sürdüğü saptandı. İn vivo çalışmalarda serbest tramadolün epidural analjezik etkisinin 5 saatten kısa sürmesine rağmen PHB mikrokürelerdeki tramadolün etkisinin 24 saate dek uzadığı saptandı. Uygulanan dozlarda toksisiteye ait bulgu saptanmadı. Epidural olarak uygulanan PHB mikrokürelerden tramadol hidroklorürün kontrollü serbestleşmesinin gerçekleşebildiği ve postoperatif ağrı tedavisinde kullanımı için umut vaat eden bir yöntem olabileceği ancak daha fazla araştırmaya gerek olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Salman, M.A., Epidural analgesic effect of tramadol encapsulated into polyhydroxybutirate microspheres in rats. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology and Reanimation. Ankara, 2001. Epidural analgesic effect of Tramadol HCl encapsulated into microspheres composed from a polymer synthesized and degraded by microorganisms, polyhydroxybutyrate (PHB) was compared with free Tramadol HCl. Controlled release of tramadol HCl from PHB microspheres was studied in vitro. In vivo studies were performed on 40 female Sprague-Dawley rats weighing 200 gr. after obtaining Hacettepe University Animal Studies Ethics Committee. Epidural catheters were placed by performing laminectomies under general anesthesia. Rats were randomly allocated into one of the four study groups to receive normal saline (Group SF), 4 mg of Tramadol HCl (Group ST), PHB microspheres without tramadol (Group PK) or 4 mg of tramadol HCl encapsulated into PHB microspheres all in a volume of 0.2 ml. Analgesia was evaluated with tail flick tests performed with water at 52.5 ± 0.5 oC before injection and at the 15th, 30th, 45th, 60th, 90th minutes and 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 8th, 10th, 12th, 15th, 18th, 21st, 24th, 27th and 30th hours after injection. Catalepsy and loss of corneal reflexes were considered as signs of supraspinal toxicity. In vitro drug release was observed for more than 152 hours. Epidural analgesic effect of Tramadol HCl released from PHB microspheres was observed till 24 hours after injection whereas an equal dose of free Tramadol HCl had an analgesic effect that lasted less than 5 hours. No signs of toxicity were observed. It is concluded that controlled release of Tramadol HCl from PHB microspheres can be performed and is a promising technique that can be applied to postoperative analgesia after performing further studies.