11-12 yaş grubu yüzücülerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi
Research on the state and trait anxiety levels of 11-12 age group swimmers
  1. Tez No: 680813
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA DOĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: 11-12 Yaş Yüzücüler, Durumluk Kaygı, Sürekli Kaygı, 11-12 Years Old Swimmers, State Anxiety, Trait Anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 11-12 yaş grubu yüzücülerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini cinsiyet, yaş, yüzme yaşı, aile gelir düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyine göre incelemektir. Materyal-Metod: Araştırma yöntemi nicel sorgulamaya dayalı betimsel yöntemdir ve modeli de genel tarama modelidir. Çalışmanın evrenini, Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından düzenlenen bölge müsabakasına katılan 11-12 yaş grubundaki toplan 321 yüzücü, örneklem grubunu ise 113 erkek, 104 kadın olmak üzere toplam 217 yüzücüdür. Veri toplama aracı olarak Spielberg tarafından 1976 yılında geliştirilen Öner ve Le Compte tarafından Türkçeye uyarlanan Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24. 0 istatistik paket program kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde normal dağılım varsayımı test edilirken öncelikle veriler için skewness (çarpıklık) ve kurtosis (basıklık) katsayıları hesaplanmıştır. Araştırmada t testi, One-Way Anova testi, sheff testi kullanılmış veriler arasındaki ilişkiye bakmak için ise pearson korelasyon katsayısı incelenmiştir. Bulgular: Cinsiyete göre erkeklerin durumluk kaygı düzeylerinin kadınlardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaş ve aile gelir düzeyine göre sürekli ve durumluk kaygı düzeylerinin farklılaşmadığı görülmüştür. Yüzme yaşına göre 6 yıl ve üzeri yüzücülerin sürekli kaygı düzeyi hem 1 ay ile 1 yıl hem de 4-5 yıl yüzme yaşına sahip olan gruptan düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca anne ve babası ilköğretim düzeyinde eğitim alanların sürekli kaygı düzeyleri, yükseköğretim düzeyinde eğitim alanlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmada yüzücülerin sürekli kaygı düzeylerinin durumluk kaygı düzeylerinden yüksek olduğu ve hem durumluk hem de sürekli kaygı düzeyleri arasında zıt yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the state and trait anxiety levels of 11-12 age group swimmers according to gender, age, swimming age, family income level, and parents' education level. Material-Method: The research method is a descriptive method based on quantitative inquiry and its model is a general survey model. The population of the study is 321 swimmers in the 11-12 age group who participated in the regional competition organized by the Turkish Swimming Federation, and the sample group was 217 swimmers, 113 men and 104 women. The State and Trait Anxiety Inventory, which was developed by Spielberg in 1976 and adapted into Turkish by Öner and Le Compte, was used as data collection tool. The data obtained were analyzed using SPSS 24.0 statistical package program. While the normal distribution assumption is tested in the analysis of the data, first the skewness and kurtosis coefficients for the data were calculated. In the study, t test, One-Way Anova test and sheff test were used and Pearson correlation coefficient was analyzed to review the relationship between the data. Results: According to gender, state anxiety levels of males were found to be higher than females. It was observed that trait and state anxiety levels did not differ according to age and family income level. It was determined that the trait anxiety level of swimmers 6 years and above according to swimming age was lower than the group with both 1 month and 1 year and 4-5 years swimming age. In addition, trait anxiety levels of those whose parents were educated at primary education level were found to be higher than those who received higher education level. Conclusion: In the study, it was concluded that the trait anxiety levels of the swimmers were higher than the state anxiety levels and there was an inverse relationship between both state and trait anxiety levels.