Total kalça artroplastisinde spinopelvik hareketliliğin stabilite üzerine etkileri
The effects of spinopelvic mobility on stability in total hip artroplasty
  1. Tez No: 680887
  2. Yazar: ÖMER FARUK KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplastisi, Spinopelvik hareketlilik, Stabilite, Sakral Tilt(ST), Total hip arthroplasty, Spinopelvic mobility, Stability, Sacral Tilt (ST)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmada spinopelvik hareketliliğin total kalça artroplastisi stabilitesi ve asetabular komponent pozisyonu üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Ocak 2012- Mart 2020 tarihleri arasında total kalça artroplastisi uygulanan ve takibi yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Analizler SPSS programı ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada değerlendirilen 67 kişinin %50,7'si (n:77) kadın ve %49,3'ü (n:77) erkektir. Olguların yaşları 32 ile 91 arasında değişmekte olup, ortalama yaşları 59,55±11,06 yıldır. %85,1'i (n:57) unilateral, %14,9'u (n:10) bilateral olmak üzere toplam 77 kalça opere edilmiştir ve opere edilen kalçaların %40,3'ü (n=31) sağ taraf, %59,7'si (n=46) sol taraftır. Hastaların %90,9'una (n=70) koksartroz ve %9,1'ine (n=7) kırık endikasyonu nedeniyle cerrahi işlem gerçekleştirilmiştir. Takip süreleri 0,5 (6 ay) ile 10 yıl arasında değişmekte olup, ortalama takip süresi 3,47±2,55 yıldır. Olguların %2,6'sında (n=2) operasyon sonrası komplikasyon (dislokasyon) geliştiği görülmüştür. Olguların postoperatif supine pozisyonda asetabular anteversiyon açısı ile oturur ve ayakta durur pozisyondaki sakral tilt açılarının bu pozisyonlardaki değişimi ile ilişkili olarak komplikasyon oranları açısından istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Ayrıca oturur ve ayakta durur pozisyondaki sakral tilt değişimine göre kalçalar normal, hipermobil ve hipomobil kalçalar olarak 3 (üç) gruba ayrılmıştır. Hipomobil, normal ve hipermobil kalçaların ameliyat sonrası supine pozisyondaki asetabular anteversiyon açıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma sonucunda spinopelvik hareketle asetabular komponent pozisyonunun değiştiği ancak stabilite üzerine istatistiksel olarak etkisi olmadığı belirlenmiştir. Total kalça artroplastisi uygulanacak hastalarda preoperatif olarak spinopelvik hareketliliğin çalışmamızda belirtilen parametreler ile değerlendirilmesi ve asetabular komponent pozisyonunun spinopelvik hareketliliğe göre planlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effects of spinopelvic mobility on total hip arthroplasty stability and acetabular component position. Material and Method: Patients who underwent total hip arthroplasty and were followed up in the Department of Orthopedics and Traumatology of Health Sciences University Kocaeli Derince Training and Research Hospital between January 2012 and March 2020 were evaluated retrospectively. Analyzes were made with the SPSS program. Of the 67 people evaluated in the study, 50.7% (n:77) were female and 49.3% (n:77) were male. The ages of the cases ranged from 32 to 91 years, with a mean age of 59.55±11.06 years. A total of 77 hips were operated, 85.1% (n:57) unilateral and 14.9% (n:10) bilateral, and 40.3% (n=31) of the operated hips were operated on the right side. , 59.7% (n=46) were left side. Surgery was performed in 90.9% (n=70) of the patients due to coxarthrosis and 9.1% (n=7) of the patients due to fracture indication. Follow-up periods ranged from 0.5 (6 months) to 10 years, with a mean follow-up period of 3.47±2.55 years. Postoperative complication (dislocation) was observed in 2.6% (n=2) of the cases. There was no statistically significant difference in complication rates related to the changes in the acetabular anteversion angle in the postoperative supine position and the sacral tilt angles in the sitting and standing positions in these positions (p>0.05). In addition, hips were divided into 3 (three) groups as normal, hypermobile and hypomobile hips according to the sacral tilt change in sitting and standing positions. There was no statistically significant difference between the acetabular anteversion angles of the hypomobile, normal and hypermobile hips in the postoperative supine position (p>0.05). Results: As a result of this study, it was determined that the position of the acetabular component changed with the spinopelvic movement, but it had no statistical effect on stability. Spinopelvic mobility should be evaluated preoperatively with the parameters specified in our study and the position of the acetabular component should be planned according to spinopelvic mobility in patients who will undergo total hip arthroplasty.