Determinants of breastfeeding practices: Empirical evidence from Turkey
Emzirme uygulamalarının belirleyicileri: Türkiye'den ampirik kanıt
  1. Tez No: 680985
  2. Yazar: CANSU OYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DAYIOĞLU TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ekonomi, Nutrition and Dietetics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme Süresi, Yalnızca Anne Sütü ile Beslenme, Cinsiyet Ayrımcılığı, Kırsal/Kentsel Farkı, Cox Regresyon, Breastfeeding Duration, Exclusive Breastfeeding, Gender Discrimination, Rural/Urban Gap, Cox Regression
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tıp literatürü emzirmenin beş yaşın altındaki çocuklar için eşsiz sağlık faydalarını gösteren kanıtlarla doludur. Ancak, ülke düzeyinde bulgular sağlayan araştırmaların olmaması nedeniyle Türkiye bağlamında bu belirleyicileri hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu kapsamda, yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenme durumu ve emzirme süresi ile ölçülen“emzirme uygulamalarının”belirleyicilerini araştırmak için Türk nüfusu temsil eden bir veri seti kullanıyoruz. Söz konusu ilişkilerini ölçmek için Sıradan En Küçük Kareler (OLS), Doğrusal Olasılık Modelleri (LPM) ve Cox Regresyon Modellerinden yararlanıyoruz. Tahmin sonuçlarımız daha uzun emzirme süresinin erkek olmakla, (daha büyük) kardeşlere sahip olmakla, (büyük) erkek kardeşlere sahip olmakla ve zengin hanelerde yaşamakla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, yalnızca anne sütüyle beslemenin daha yüksek yaygınlığı, kentsel alanlarda ikamet etmek, daha az eğitimli bir anneye sahip olmak, daha az kalabalık bir evde yaşamak ve Güney'de ve Doğu'da ikamet etmekle ilgilidir.
Özet (Çeviri)
The medical literature is full of evidence showing the unmatched health benefits of breastfeeding for the children under five years of age. However, little is known about its determinants for the Turkish context because of the absence of research providing findings at national level. To that extent, we utilize a representative dataset for the Turkish population to explore the determinants of breastfeeding practices as measured by the exclusive breastfeeding and duration of breastfeeding. To quantify their correlates, we use Ordinary Least Squares (OLS), Linear Probability Model(s), and Cox Regression Models. Our estimation results show that the longer duration of breastfeeding is associated with being a male, having (older) siblings, having (older) brothers, and living in Poorer, Rich, and the Richest households. To begin with, higher prevalence of the exclusive breastfeeding is related to residing in urban areas, having a less-educated mother, living in a less-crowded household, and living in South and East.