Computer aided design of conventional centrifugal pump impellers
- Tez No: 6810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj Çarklar, Santrifüj Pompalar, Tek eğrili çarklar, Çift eğrili çarklar, Çark tasarımı, Pompa tasarımı, Bilgisayar yardımı ile tasarım. Bil'm dah sayısal kodm 625. 04. 03 vı, Centrifugal Impellers, Centrifugal Pumps, Single Curvature Impellers, Double Curvature Impellers, Impeller design, Pump design, Computer Aided Design (CAD). IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR YARDIMI İLE SANTRİFÜJ POMPA ÇARKI TASARIMI TALAYHAN, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Böl. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. 0. Cahit ERALP Haziran 1989, 165 sahife Santrifüj pompa çarklarının bilgisayar yardımı ile tasarımı için bir program geliştirilmiştir. Geliştirilen bu bilgisayar programı kullanıcıya, hem tek eğrili hem de çift eğrili kanadı olan, ve 0.189 dan 1.25 e kadar olan özgül hızları kapsayan çarkların tasarımını sağlar. Literatürden elde edilen teorik metodların pratik tasarım bil gileri ile birleştirilmesi ile verimli bir hidrolik tasarım yöntemi geliştirilmiştir. BASIC dilinde yazılan program, tasarım hesaplamalarını esas alarak, bir çark için gereken görüntüleri çizebilecek kapasitsededir. Çizimlerin, hesaplanan ve kullanılan tasarım parametrelerini içeren tasarım raporunun çıktısını almak mümkündür.Mevcut yerli ve yabancı ticari pompalarla yapılan karşılaştırmalar programın mevcut tasarımlarla rekabet edebilecek nitelikte olduğunu ve bir çok durumda bu tasarımların danada geliştirilmiş olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF CONVENTIONAL CENTRIFUGAL PUMP IMPELLERS TALAYHAN, Mustafa M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. 0. Cahit ERALP June 1989, 165 pages A computer aided design method is developed for the conventional centrifugal pump impellers. The developed computer program allows the user to design both single curvature and double curvature bladed im pellers, in the specific speed range of 0.189 to 1.25. By implying practical design know-how on the theoretical schemes adopted from the literature an efficient hydraulic design method was developed. The program, which is developed in BASIC language, is capable of drawing the necessary views of the impeller based on the design cal culations. It is possible to have the printouts of the drawings and a design report, including the used and calculated parameters. IllComparison of the results with commercially available domestic and foreign pumps validate that the program is quite sufficient to compete with available designs and believed to improve the designs in many of the cases studied.