Mersin halk kültüründe av ve avcılık
Game animal and hunting in Mersin folk culture
- Tez No: 681023
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÇIBLAK COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Folklor, Mersin, Avcılık, Folklore, Mersin, Hunting
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
“Mersin Halk Kültüründe Av ve Avcılık”başlıklı bu tezde, Mersin sınırları içinde bulunan avcıların halk bilimi ürünleri ele alınıp incelenmiştir. Çalışma toplam dokuz bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; çalışmanın konusu, amaç ve önemi, yöntemi, kapsam ve sınırlılıkları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm yollarına değinilmiştir. İkinci bölümde; Türkiye'de av ve avcılık üzerine yapılan çalışmalar tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde; Mersin ve avcılık üzerinde durulmuş, Mersin'in tarihi coğrafi özelliklerinin avcılığa olan etkisine dair izlenimlere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; Mersin'de ava ve avcılığa bakış hakkında bilgilere ve izlenimlere yer verilmiştir. Beşinci bölümde; Mersin'de avcılığa yönelme, avcılığın basamakları, avcılık eğitimleri, av köpeği eğitimlerine ve dair bilgiler verilmiştir. Altıncı bölümde; Mersin'deki avlak alanları ve avcıların avlanma süreçlerine dair bilgiler verilmiştir. Yedinci bölümde; Mersin'de av ve avcılığa dair halk inanışları tespit edilmiş ve bu inanışlara dair bilgiler verilmiştir. Sekizinci bölümde; av hayvanlarının etinden yapılan yemekler ve bu yemeklerin yapılış süreçlerine dair bilgiler verilmiştir. Dokuzuncu bölümde; Mersin halk kültüründe avcılığa dair olduğu tespit edilen halk edebiyatı mahsullerine yer verilmiştir. Çalışmanın onuncu ve sonuç bölümünde ise; Mersin halk kültüründe oluşan av ve avcılığa dair halk bilimi ürünleri detaylı bir biçimde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this titled“Game animal and Hunting in Mersin Folk Culture”, the folklore products of hunters in Mersin were examined. The study consists of a total of nine chapters. In the first part; The subject, purpose and importance, method, scope and limitations of the study, problems encountered and solutions are mentioned. In the second part; Studies on game animal and hunting in Turkey were introduced. In the third part; Mersin and hunting are emphasized, and the impressions of the historical geographical features of Mersin on hunting are given. In the fourth chapter; Information and impressions about game animal and hunting in Mersin are given. In the fifth section; In Mersin, information about orientation to hunting, the steps of hunting, hunting training, hunting dog training and information are given. In the sixth section; Information on the hunting areas and hunting processes of hunters in Mersin is given. In the seventh chapter; Folk beliefs about game animal and hunting in Mersin have been determined and information about these beliefs has been given. In the eighth chapter; Information about the dishes made from the meat of game animals and the cooking processes of these dishes are given. In the ninth chapter; Folk literature products that are determined to be about hunting in Mersin folk culture are included. In the conclusion part of the study; folklore products about game animal and hunting in Mersin folk culture have been evaluated in detail.