Temel eğitim düzeyinde drama yönteminin etkililiği üzerine bir meta araştırma
A meta research on the effectiveness of drama method at primary educational level
- Tez No: 681080
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHİME NİHAL KUYUMCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Drama Yöntemi, İlkokul, Okulöncesi, Meta Analiz, Meta Sentez, Drama method, Primary school, Pre-school, Meta-Analysis, Meta Synthesis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 432
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, temel eğitim düzeyinde drama konusunda yürütülen bağımsız çalışmaların etkisini meta analiz ve meta sentez yöntemi ile incelemek ve temel eğitim düzeyinde drama konusuna yönelik genel bir resim ortaya koymaktır. Bu amaçla bu çalışma nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı metodolojik bir süreci içermektedir. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen literatür taraması sonucunda araştırmanın dâhil edilme kriterlerini karşılayan; akademik başarı değişkeni için 57 (69 etki büyüklüğü), öğrenilenlerin kalıcılığı değişkeni için 20 (22 etki büyüklüğü), tutum değişkeni için 23 (25 etki büyüklüğü), beceri değişkeni için 34 (41 etki büyüklüğü) ve değer değişkeni için 9 (15 etki büyüklüğü) birincil çalışma meta analize dâhil edilmiştir. Rastgele etkiler modeli kullanılarak gerçekleştirilen analiz sonucunda drama yönteminin; akademik başarı üzerindeki genel etki büyüklüğü değerinin Cohen vd.,'nin (2007) sınıflamasına göre güçlü düzeyde (d=1.157), öğrenilenlerin kalıcılığı üzerindeki genel etki büyüklüğü değerinin güçlü düzeyde (d=1.017), öğrencilerin tutumları üzerindeki genel etki büyüklüğü değerinin orta düzeyde (d=0.680), beceriler üzerindeki genel etki büyüklüğü değerinin orta düzeyde (d=0.950) ve değer üzerindeki genel etki büyüklüğü değerinin ise güçlü düzeyde (d=1.164) olduğu belirlenmiştir. Moderatör analizleri sonucunda drama yönteminin akademik başarı üzerindeki etkisinin; uygulama haftası, uygulama saati ve örneklem sayısına göre; öğrenilenlerin kalıcılığı üzerindeki etkisinin yayın türü, coğrafi bölge, uygulama haftası ve konu alanına göre farklılaştığı görülmüştür. Drama yönteminin öğrenci tutumları üzerindeki etkisinin, uygulama haftası ve uygulama saatine göre; beceriler üzerindeki etkisinin uygulama haftası, uygulama saati, konu alanına göre; değer üzerindeki etkisinin ise yayın yılı, coğrafi bölge, uygulama haftası, uygulama saati ve örneklem sayısına göre farklılaştığı belirlenmiştir. Meta sentez sonucuna göre öğrenciler derste uygulanan drama yöntemi sayesinde aktif, kalıcı, oyunla, eğlenerek, iş birliğine dayalı birçok öğrenme gerçekleştirdiklerine ulaşılmıştır. Bununla birlikte drama yönteminin öğrenciler üzerinde duyuşsal, bilişsel, sosyal, dilsel ve devinişsel açıdan birçok rolü olduğu bulunmuştur. Meta analiz sonucunda elde edilen nicel veriler ile meta sentez sonucu elde edilen nitel verilerin tutarlı, uyumlu ve birbirini desteklediğine ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre drama yönteminin okulöncesi ve ilkokul düzeyinde kullanılması önerilmekle birlikte, araştırmacılara ve program geliştiricilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of independent studies on drama at the basic education level with meta-analysis and meta-synthesis method and present a general picture. This study includes quantitative and qualitative methodological processes. As a result of the literature review, 57 primary studies (69 effect size) for academic achievement variable, 20 primary studies (22 effect size) for the learning retention variable, 23 primary studies (25 effect size) for the attitude variable, 34 primary studies (41 effect size) for the skill variable, and 9 primary studies (15 effect size) for the value variable which meet the inclusion criteria of the research was included in the meta-analysis. As a result of the analysis performed using the random effects model and Cohen et al (2007) classification, it was determined that the overall effect size value of the drama method on academic achievement was strong level (d=1.157), the general effect size value on the permanence of the learned was strong level (d=1.017), the general effect size value on the students' attitudes towards the course was at the medium level (d=0.680), the value of the overall effect size on skills was medium level (d=0.950), the value of the overall effect size on the value was strong level (d=1.164). As a result of the moderator analysis, it was seen that the effect of the drama method on academic achievement differed according to the application week, application time, and the number of samples. Also, it was seen that the effect of the drama method on the retention of the learned differed according to the type of publication, geographical region, application week and subject area. It was determined that the effect of the drama method on student attitudes differs according to the implementation week and implementation time; the skills differ according to the implementation week, implementation time and subject area; the value differs according to the publication year, geographical region, implementation week, implementation time and sample number. According to the meta-synthesis results, it was found that thanks to the drama method applied in the course, students were offered the opportunity to learn actively, permanently, with play, having fun, and based on cooperation. Also, the drama method has been found to have many roles on students in terms of affective, cognitive, social, linguistic and psychomotor aspects. It was found that the quantitative data obtained as a result of meta-analysis and the qualitative data obtained as a result of meta synthesis are consistent, compatible, and support each other. According to the results of the research, although it is recommended to use the drama method at pre-school and primary school levels, suggestions have been made to researchers and program developers.