İş yapabilme kolaylığının dış ticaret üzerine etkisi: Seçili ülkeler üzerine bir uygulama
The effect of the ease of doing business on foreing trade: An application on selected countries
  1. Tez No: 681141
  2. Yazar: MUHAMMED SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yapma Kolaylığı, Dış Ticaret Hacmi, Döviz Kuru, Enflasyon, İstihdam, Faiz Oranları, Sanayi Üretim Endeksi, Panel Veri Analizi, The Ease of Doing Business, Foreing Trade Volume, Exchance Rate, İnflation, Employment, Interest Rate, The Industrial Index, Panel Regression Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Günümüzde önemi gittikçe artan iş yapma kolaylığı endeksi Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu 2003 yılından beri yayımlanmaktadır. İlgili endeks, 10 alt endeksten oluşmakta olup endeksi oluşturan kriterler özelinde zaman, maliyet, prosedür başta olmak üzere birçok konuyu ele almaktadır. Bu çalışmada iş yapma kolaylığı endeksinin dış ticaret üzerine etkisine G-20 ülkeleri özelinde bakılmak istenmiş ve çalışmaya dış ticarete doğrudan etki olduğu daha önceki çalışmalara kabul edilmiş olan döviz kuru, enflasyon, istihdam, faiz oranları, sanayi üretim endeksleri de araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışmada 2010-2020 yılları arasındaki veriler yıllık bazda değerlendirilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek amacıyla panel birim kök testi, pedroni eşbütünleşme testi, nedensellik testi ve panel regresyon testi kullanılmıştır. Ekonomik analizler sonucunda iş yapma kolaylığı endeksinin, alt endekslerin ve dahil edilen döviz kuru, enflasyon, istihdam, faiz oranları, sanayi üretim endeksleri olumlu ve olumsuz anlamda etkilerine rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The ease of doing business index, which is becoming increasingly important today, has been published by the World Bank and the International Finance Corporation since 2003. The relevant index consists of 10 sub-indices and many topics are discussed, especially time, cost, procedure, in the criteria that comprise the index. In this study, the effect of the ease of doing business index on foreign trade was examined specifically for the G-20 countries, and the exchange rate, inflation, employment, interest rates, industrial production indices, which were accepted in previous studies to have a direct effect on foreign trade, were also included in the study. In the study, the data between 2010 and 2020 were evaluated on an annual basis. Panel unit root test, pedroni cointegration test, causality test and panel regression analysis were used to test the relationship between the variables. Economic analysis results indicate that the ease of doing business and its sub-indexes, exchange rate, inflation, employment, interest rates, the industrial production index has a positive-negative impact on foreign trade, import and export.