Müzik öğretmeni adaylarının tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Investigation of burnout levels of music teacher candidates
- Tez No: 681147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: müzik eğitimi, tükenmişlik, tükenme, duyarsızlaşma, yetkinlik, öğretmen adayları, music education, burnout, exhaustion, depersonalization, competence, teacher candidates
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müze Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, Üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında öğrenim görmekte olan 1., 2., 3. ve 4. sınıf müzik öğretmeni adaylarının tükenmişlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2019-2020 eğitim-öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarında eğitim gören, Türkiye'deki Üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümlerinin Müzik Eğitimi Anabilim Dalları, örneklemini ise 500'ü kadın, 357'si erkek öğrenci olmak üzere toplam 857 müzik öğretmeni adayından oluşan Türkiye'nin 7 farklı coğrafi bölgesinden seçkisiz atama yöntemi ile belirlenmiş adı geçen üniversitelerin ilgili anabilim dalları oluşturmaktadır. Müzik öğretmeni adaylarının tükenmişlik düzeylerini belirlemek için ölçek olarak Maslach Tükenmişlik Envanteri- Öğrenci Bilgi Formu kullanılmış, elde edilen veriler SPSS Statistics Base 22.0 paket programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Ölçek uygulanan müzik öğretmeni adaylarının tükenmişlik düzeyleri ile cinsiyet, sınıf, mezun olunan lise türü, üniversite, çalgı türü ve gelir düzeyleri değişkenleri arasında anlamlı farklılık olup olmadıkları incelenmiş, veriler tablolar yoluyla analiz edilerek araştırmanın bulgular bölümünde yorumlanarak ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; müzik öğretmeni adaylarının tükenmişlik düzeyleri, cinsiyet değişkenine göre kadın müzik öğretmeni adaylarının erkek müzik öğretmeni adaylarına oranla daha fazla tükenme eğiliminde olduğu fakat duyarsızlaşma ve yetkinlik alt boyutlarında anlamlı bir farka ulaşılamadığı, üniversite değişkenine göre Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi en yüksek tükenme ortalamasına, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi en yüksek duyarsızlaşma ortalamasına ve Marmara Üniversitesi en yüksek yetkinlik ortalamasına sahip olduğu, mezun olunan lise değişkenine göre Güzel Sanatlar Lisesi mezunlarının diğer lise mezunlarına göre daha fazla tükenme ve duyarsızlaşma eğiliminde oldukları ayrıca Güzel Sanatlar Lisesi mezunlarının yetkinlik düzeylerinin daha yüksek olduğu, çalgı değişkenine göre telli çalgı çalan müzik öğretmeni adaylarının daha fazla tükenme ve duyarsızlaşma yaşadıkları, nefesli çalgı çalan müzik öğretmeni adaylarının ise daha yetkin oldukları, sınıf değişkenine göre 4.sınıf müzik öğretmeni adayları daha fazla tükenme ve duyarsızlaşma yaşarken 2.sınıf müzik öğretmeni adaylarının daha yetkin hissettiği ve son olarak gelir durumu değişkenine göre aylık 300-599 TL gelire sahip olan müzik öğretmeni adayları en az tükenme ve duyarsızlaşma eğilimi gösterirken yetkinlik düzeyi en yüksek olan grup aylık 900-1199 TL gelire sahip olan müzik öğretmeni adaylarının olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the burnout levels of the 1st, 2nd, 3rd and 4th grade music teacher candidates studying in the Fine Arts Education Departments, Music Education Departments of the Education Faculties in terms of various variables. The research is a descriptive study in which the relational screening model is used. The universe of the research consists of the Music Education Departments of the Fine Arts Education Departments of the Education Faculties of the Universities in Turkey in the fall and spring semesters of the 2019-2020 academic year. Consisting of a total of 857 music teachers, including male students, the relevant departments of the aforementioned universities are determined by random assignment method from 7 different geographical regions of Turkey. Maslach Burnout Inventory-Student Information Form was used as a scale to determine the burnout levels of music teacher candidates, and the obtained data were analyzed through the SPSS Statistics Base 22.0 package program. It was examined whether there was a significant difference between the burnout levels of the music teacher candidates to whom the scale was applied and the variables of gender, class, type of high school graduated, university, type of instrument and income level. According to the research results; burnout levels of music teacher candidates, according to gender variable, women tend to be more exhausted than men, but no significant difference can be reached in depersonalization and competence sub-dimensions, Muğla Sıtkı Koçman University has the highest burnout mean, Mehmet Akif Ersoy University has the highest depersonalization mean and Marmara University has the highest proficiency mean. According to the graduated high school variable, Fine Arts High School graduates tend to be more exhausted and depersonalized than other high school graduates, also Fine Arts High School graduates have a higher level of competence, according to the instrument variable, students who play string instruments experience more exhaustion and depersonalization, and wind instrument players are more competent. According to the grade variable, 4th grade students experience more exhaustion and depersonalization, while 2nd grade students feel more competent and lastly, students who have a monthly income of 300-599 TL according to the income status variable have the least burnout and sensitivity. It was concluded that while the group with the highest level of competence showed a tendency to agree, students with a monthly income of 900-1199 TL.