Profesyonel futbolcularda aerobik dayanıklılık ve zihinsel dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between aerobic endurance and mental toughness among professional soccer players
  1. Tez No: 681247
  2. Yazar: DENİZ ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT KARACABEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik dayanıklılık, MaxVO2, Profesyonel futbolcu, Zihinsel dayanıklılık, Aerobic endurance, MaxVO2, Professional soccer players, Mental toughness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırma, profesyonel futbolcularda aerobik dayanıklılık ve zihinsel dayanıklılık arasındaki ilişkisini incelemek için yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, tarama ve bağıntısal olarak 2019-2020 Türkiye profesyonel futbol sezonu için Temmuz-Ağustos 2019 tarihlerinde hazırlık kampında olan 391 profesyonel futbolcu ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, saha testi olan Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Tesi Seviye-1 ve Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri ile toplanmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 22 paket programı ile, verilerin normallik testi Kolmogorov Smirnov ile, bağımsız örneklemleri t testi ile veriler arasındak ilişki Pearson Korelasyon Testi ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan profesyonel futbolculardan süper ligde oynayanların, MaxVO2 ortalamaları ve zihinsel dayanıklılık ortalamalarının 1. lig, 2. lig ve 3. ligde oynayan futbolculara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışmaya katılan tüm futbolcuların mevkilere göre dağılımında, merkez orta saha oyuncularının MaxVO2 ortalamalarının ve zihinsel dayanıklılık ortalamalarının diğer mevkilere göre yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, profesyonel futbolcularda aerobik dayanıklılık ve zihinsel dayanıklılık arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu, MaxVO2 düzeyi arttıkça zihinsel dayanıklılık durumunun da arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The research at hand investigates the relationship between aerobic endurance and mental toughness among professional soccer players. Material and Methods: The research was carried out with 391 professional soccer players in training camps between July and August 2019 for the 2019-2020 Turkish professional soccer season. The data employed in the research is collected by way of Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level-1, and Sport Mental Toughness Questionnaire. The analysis is performed with IBM SPSS 22 statistical package. The normality is tested by way of a Kolmogorov Smornov Test, independence is tested by way of t-test, and the relationship between the variables is tested by way of Pearson Pairwise Correlations. Results: The findings suggest that among the participating professional soccer players, both the MaxVO2 averages and mental toughness scores are statistically significantly higher for the players who play in the Super League than their counterparts playing in the 1st, 2nd, and 3rd leagues. In addition, when the players' endurance is examined with respect to their positions on the field, it is found that the MaxVO2 averages, as well as mental toughness scores, are statistically significantly higher than the endurance of players in other positions. Conclusion: The research at hand finds a statistically significant and positive relationship between aerobic endurance and cognitive endurance among professional soccer players, whereby an increased MaxVO2 is associated with increased cognitive endurance.