Kemancı-besteci Fritz Kreisler'in resital eserleri
  1. Tez No: 681256
  2. Yazar: EZGİ GİZEM GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR NURCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kreisler, Keman, Liebesfreud, Liebesleid, Schön Rosmarin, La Gitana, Syncopation, Tambourin Chinois, Caprice Viennois, Recitative and Scherzo, Praeludium and Allegro, Kreisler, Violin, Liebesfreud, Liebesleid, Schön Rosmarin, La Gitana, Syncopation, Tambourin Chinois, Caprice Viennois, Recitative and Scherzo, Praeludium and Allegro
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kemancı-Besteci Fritz Kreisler'in yaklaşık bir asır önce yazmış olduğu resital eserleri, günümüzde standart keman repertuvarının vazgeçilmezleri arasında yer almakta, kemancılar tarafından konserlerde, resitallerde ve albüm kayıtlarında seslendirilmektedir. Bunlar arasında en popüler olan dokuz adet eser araştırma ve yazım sürecinde çok yönlü olarak ele alınmıştır. İlgili eserler besteleniş süreçleri, stilsel özellikleri, biçimsel yapıları çerçevesinde incelenmiş, ayrıca çalış tekniğine yönelik değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur. Bu tez çalışması bir akademik metin olmasının yanı sıra seçilen Kreisler eserleri üzerine araştırma yapan kemancılar için de bir başvuru kaynağı niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The recital works written about a century ago by violinst-composer Fritz Kreisler are among the indispensables of the standart violin repertoire today and are performed by violinists in concerts, recitals, and album recordings. Nine of the most popular works among them were covered in a multi-faceted way thrpught the research and writing process. These works were examined within the framework of their compositikn processes, stylistic features, and formal structures, including evaluations and suggestions regarding the playing technique. Besides being an academic text, this thesis is also a reference source for violinists doing research on the chosen Kreisler works.