Topuk kanı alma işlemi sırasında yenidoğana dinletilen anne kalp sesinin ağlama süresine ve ağrı düzeyine etkisi
The effect of the mother's heart sound listened to the newborn during the heel blood removal process on the duration of crying and the level of pain
- Tez No: 681293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BESEY ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anne Kalp Sesi, Topuk Kanı, Yenidoğan, Pain, Maternal Heart Sound, Heel Blood, Newborn
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışma; topuk kanı işlemi sırasında yenidoğana dinletilen anne kalp sesinin ağlama süresine ve ağrı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yürütüldü. Gereç ve yöntem: Araştırma randomize kontrollü ve deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini, Ekim 2019-Mart 2020 tarihleri arasında Mehmet Oğuz Aile Sağlığı Merkezine topuk kanı alımı için başvuran, örneklem seçim kriterlerine uyan 60 yenidoğan bebek oluşturdu. Deney grubundaki (s=30) bebeklere topuk kanı işlemi öncesi, sırası ve sonrası kendi annelerinin kalp sesleri dinletildi, kontrol grubundakilere (s=30) rutin topuk kanı alımı işlemi yapıldı. İşlem öncesi, sırası ve sonrası video kamera ile bebeklerin tepkileri kaydedildi. Verilerin toplanmasında anne bilgi formu, yenidoğan bilgi formu ve Yenidoğan Bebek Ağrı Ölçeği (NIPS) ile uygulama kayıt formu kullanıldı. Her iki gruptaki yenidoğan bebeklerin ağrı puanlaması, ağlama süresi ve işlem süresi kaydedildi ve değerlendirildi. Verilerin analizinde SPSS 20,0 programı kullanılarak; Tek Örneklem Kolmogorov-Smirnov testi, Independent Simple t testi, Ki-Kare testi, Likelihood Ratio testi, MannWhitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve Pearson korelasyon katsayısı ile analiz edildi. Bulgular: Deney grubunda yer alan yenidoğanlarda, topuk kanı işlemi sırası ve işlem sonrası ağrı puan ortalamalarının, kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve ağlama sürelerinin daha kısa olduğu (p0.05) saptandı. Sonuç: Çalışmada, topuk kanı işlemi sırasında yenidoğan bebeklere dinletilen anne kalp sesinin ağrı düzeyini ve ağlama süresini olumlu yönde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effect of maternal heart sound on Crying Time and pain level of newborn during heel blood procedure. Materials and methods: The research was carried out randomly, controlled and experimentally. The sample of the study consisted of 60 newborn babies who applied to Mehmet Oğuz Family Health Center for heel blood collection between October 2019 and March 2020, meeting the sample selection criteria. Babies in the experimental group (n = 30) were listened the heart sounds of their mother before, during and after the heel prick procedure, and the control group (n = 30) received routine heel blood. Before, during and after the procedure, the reactions of the babies were recorded with a video camera. Maternal information form, neonatal information form, Neonatal Infant Pain Scale (NIPS) and application registration form were used to collect data. Pain scores, crying time and procedure time of both groups of newborn babies were recorded and evaluated. In analyzing the data, SPSS 20.0 program, Single Sample Kolmogorov-Smirnov test, Independent Simple t test, Chi-Square test, Likelihood Ratio test, MannWhitney U test, Kruskal-Wallis test and Pearson correlation coefficient using analyzed. Results: In the newborns in the experimental group, they were found to have less pain scores and less crying time (p0.05). Conclusion: In the study, it can be said that the maternal heart sound listened to newborn babies during the heel blood procedure positively affected the pain level and the duration of crying.