Ofis çalışanlarında kas iskelet sistemi sorunlarının fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The relationship between musculoskeletal system problems with physical activity level and quality of life in office workers
  1. Tez No: 681319
  2. Yazar: HARUN İKİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, iş sağlığı hemşireliği, kas iskelet, ofis çalışanı, yaşam kalitesi, Physical activity, occupational health nursing, musculoskeletal, office worker, quality of life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışma, ofis çalışanlarında kas iskelet sistemi sorunlarının fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesi ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ankara'da bir kamu kurumunda bulunan 241 ofis çalışanı ile yürütülmüştür. Veriler kişisel bilgi formu, kas iskelet sorunlarının belirlenmesine yönelik araştırmacılar tarafından oluşturulmuş bilgi formu, Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans, ortalama, standart sapma, t testi ve tek yönlü varyans analizi, Post Hoc (Bonferroni) analizi, Mann-Whitney U testi, pearson korelasyon ve ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgulara göre çalışanların %81,7'si en az bir vücut bölgesinde kas-iskelet sistemi ağrısı yaşamaktadır. En sık %54,8 ile sırt ağrısı, sonra sırasıyla boyun ve omuz ağrısı deneyimlenmektedir. Ofis çalışanlarının fiziksel aktivite düzeylerine bakıldığında; %58,5'inin (n=141) in aktif, %37,3'ü (n=90) az aktif ve %4,1'i (n=10) çok aktiftir. Yaşam Kalitesi alt boyut puan ortalamaları sırasıyla; fiziksel fonksiyon alt boyut için 81,57±21,13; fiziksel rol alt boyut için 78,11±32,36 ve ağrı alt boyutu için, 68,51±25,08 'dir. Kas iskelet sistemi sorunları (KİSS) ile yaş, eğitim durumu, gelir, düzenli egzersiz, bilgisayar kullanım süresi, göz şikâyeti, el-bileklerde yakınma ve ergonomik sandalye arasında anlamlılık saptanmıştır. Çalışanların fiziksel aktivite düzeyi, düzenli egzersiz ve ofis egzersizlerini bilme durumu ile ilişkilidir. Fiziksel fonksiyon alt boyutu ile göz, el bileğinde yakınma, ergonomik sandalye kullanımı, sigara içme durumu, beden kütle indeksi, kronik hastalık durumu, eğitim ve gelir durumu arasında anlamlılık vardır. Fiziksel rol alt boyutu ile yaş, düzenli egzersiz, ergonomik sandalyeye sahip olma, göz ve el-bileklerde yakınma arasında anlamlılık bulunmuştur. Ağrı alt boyutu ile yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir durumu, bilgisayar kullanım süresi, ergonomik sandalyeye sahip olma, göz ve el-bileklerinde yakınma arasında da anlamlılık vardır. Ağrı alt boyutu ve KİSS yaşama sayısı ile fiziksel aktivite düzeyi arasında istatistiksel anlamlılık bulunmuştur. Bu çalışmanın verilerine göre KİSS, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyi ile ilişkilidir, ofis çalışanlarında kas iskelet sistemi sorunları yaygındır ve fiziksel aktive düzeyi düşüktür. Kas iskelet sistemi sorunlarının erken dönemde tespit edilip gerekli önlemlerin alınması, iş yerlerinde fiziksel aktiviteyi teşvik edecek girişimlerin yapılması ve tüm iş yerlerinde iş sağlığı hemşireleri ile birlikte planlamaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between musculoskeletal problems and physical activity level and quality of life in office workers. 241 office workers from a public institution in Ankara attended. Data were collected using a questionnaire form, the Quality of Life Scale (SF-36), and the International Physical Activity Questionnaire (UFAA). Descriptive data are presented as (percentage, frequency, mean, standard deviation). T test and One-Way analysis of variance were used for normally distributed data. Groups with difference were compared with Post Hoc (Bonferroni). Non-parametric (Mann-Whitney U test etc.). Relationship between variables was determined by Pearson Correlation, Chi-Square. The employees, 81,7% experienced pain in at least one body area. Back pain was experienced most frequently with 54,8%, followed by neck and shoulder pain, respectively. When the physical activity level was evaluated, 58,5% (n=141) of them were active, 37,3% (n=90) were less active and 4,1% (n=10) were very active. Physical function sub-dimension“mean score is 81,57±21,13. ”Physical role sub-dimension“ mean score is 78,11±32,36, and ”pain sub-dimension" mean score is 68,51±25,08. Sub-dimension scores (min=0,00, max=100) were calculated. There was a significant difference between physical function and eye, wrist complaints, ergonomic chair, smoking, body mass index, chronic illness, education and income. There is a significant difference between physical role and age, regular exercise, ergonomic chair, eye and wrist complaints. There is a significant difference between the pain subscale and age, gender, educational status, income level, duration of computer use, ergonomic chair, eye and wrist complaints. There is a significant difference between musculoskeletal system problems (MSD) and age, educational status, income, regular exercise, duration of computer use, eye complaints, complaints in the wrists and ergonomic chairs. Physical activity level is associated with regular exercise, knowledge of office exercises. There is a significant difference between the pain subscale and the frequency of (MSD) and physical activity level. There is a correlation between musculoskeletal problems (MSD) and quality of life and physical activity level. The prevalence of MSD is high in office workers, and the level of physical activation is low. MSD is associated with quality of life and physical activity level. MSD in office workers varies according to the quality of life and level of physical activity, some work environment and socio-demographic characteristics. Training and practices are needed to prevent MSD in office workers, to improve the level of physical activity and quality of life.