Investigation of parameters controlling metal powder production by centrifugal atomization
  1. Tez No: 6815
  2. Yazar: CENGİZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SARITAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toz Metal, Santrifüj Atomizasyon. v
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET SANTEAFUJ ATOMİZASYON YÖNTEMİYLE METAL TOZU İMALATINA ETfd EDEM FAKTOBLEKİN İMGELENMESİ BO?AN, Cengiz Doktora Tezi; MaMna Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Süleyman SAfilTAS Eylül, 1989, 142 Sayfa. Bu araştırmanın amacı santrifüj atomizasyon tekniğiyle raetaî tozu imalatıdır. Araştırmanın başlangıcında, santrafuj atomizasyon ve diğer metal tozu üretim yöntemleri hakkında literatür taraması yapılarak toz karakterlerine etki eden faktörler tesbit edildi. Deneysel bir santrifüj atomizasyon düzeneğinin tasarımı ve imalatı gerçekleştirildi. Düzenekte.: disk dönüş hizi, sıvi metal akis hizi ve sıvı metal sıcakliği istenilen değerlerde ayarlanabilir. Böylece, Toz karakterlerine etki eden faktörler incelendi. Atomizasyon diskinin metal tozları üzerindeki etkisini incelemek için genel olarak kullanılan düz ve çanak disklere ilaveten kanallı disk modeli tasarlanarak çeşitli şekil ve ebatlarda imal edildi. ivKurşun, alüminyum ve çelikler üzerinde toplam yüz adet deney yapıldı. Üretilen tozlar elek analizinden geçirilerek ortalama toz büyüklükleri ve toz dağılımları incelendi. Tozlar metaloğrafik yöntemlerle optik mikroskopta incelendi. Deney neticeleri üretilen tozların, toz metallurji uygulamalarına uygun olduğunu göstermektedir. Küçük tozlar (20 um'dan küçük) küresel şekildedirler. Bu onların su duvarına kavuşmadan havada kat il aştıklarını göstermektedir. Büyük tozlarin şekilleri suda katılaşmadan dolayı karmaşıktır. Düzeneğin üretim hizi cok yüksektir. Özellikle, yeni geliştirilen kanallı disk ile kurşun atomizasyonunda İ000 kg/saat üretim hızına kavuşulmuştur. Tozlarin ortalama büyüklüğü 75 um'dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PARAMETERS CONTROLLING METAL FOOTS PRODUCTION BY CENTRIFUGAL ÂTOMIZATION BQGAN, Cengiz Ph. D. in Mechanical Engineering Supervisor; Assoc. Prof. Dr. Süleyman SASITAS September, İ*1B, İ42 Pages. The subject of the present investigation was to produce metal powders by centrifugal atomization technique. Initially, centrifugal atomization and other powder production methods were reviewed to determine the factors that affect the characteristics of the metal powders produced. An experimental centrifugal atomization set-up was designed and constructed. Rotating speed of atomizer disc, flow rate of liquid metal and temperature of the liquid metal can be adjusted at the required values in the set-up. In this way, the factors controlling the powder characteristics were investigated. To investigate the effect of the disc shape and size on the powder characteristics, flat and cup shaped discs, which are generally used in the centrifugal atomization, and vaned discs were designed and constructed in different sizes and shapes. nAbout hundred runs were made on lead, aluminum and steels. The mean powder size of each run was determined b^y sieve analysis. Microstructural examination of the powders were made on optical microscopy. The experimental results showed that, the set-up produced powders in the size range suitable for powder metallurgy applications. Small powders Cless than 20 um.) were spherical in shape which showed that solidification was completed in air before, reaching to the water wall, Large powders were irreqular in shape which means that solidification was completed in wrater wall. The production rate of the set-up is very high. Especially, in the case of new developed vaned disc and lead atomization, production rate is İ000 kg/h. Mean size of the powder is 75 um. Key Worts: Metal Powder, Centrifugal Atomization. Ill