Pandemi sürecinde uzaktan ders alan okul çağı çocuklarında dijital oyun bağımlılığı beslenme tutum ve davranışları
Digital game addiction nutrition attitudes and behaviors in school age children taking distance lessons during the pandemic process
  1. Tez No: 681545
  2. Yazar: ÇİĞDEM BİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, çocuk, dijital oyun bağımlılığı, hemşire, okul çağı, uzaktan eğitim, Nutrition, child, digital game addiction, school age, online education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: COVID-19 pandemi döneminde özel okullarda okuyan 6-14 yaş okul çağı çocuklarında dijital oyun oynama bağımlılık düzeyleri ile beslenme tutum ve davranışlarını belirlemek, bu davranışlar üzerinde çeşitli değişkenlerin etkili olup olmadığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, retrospektif kesitsel tipte çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma evrenini Aralık 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında Ağrı il merkezinde bulunan“Ağrı Doğa Koleji”,“Ağrı Bahçeşehir Koleji”ve“Ağrı Bil Koleji”okullarındaki toplam 413 çocuk oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini olasılıklı tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 313 çocuk oluşturmuştur. Bu çalışmada sunulan veriler, Kişisel Bilgi Formu, Çocuklarda Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Beslenme Tutum Ölçeği, Beslenme Davranış Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Sınıf öğretmenleri aracılığıyla çocukların ve velilerinin bulunduğu whatsapp gruplarından ailelere Google form üzerinden hazırlanan anketin linki gönderilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi ve değerlendirilmesi aşamasında SPSS 24.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %31'inin günlük 1-2 saat oyun oynadığı ve %22.4'ünün yarım saat oyun oynadığı saptandı. Çalışmaya katılan öğrencilerin, Dijital Oyun Bağımlılığı ölçeğinden 52.74±18.67, Beslenme Tutum ölçeğinden 12.12±2.58, Beslenme Davranış ölçeğinden 2.35±4.73 toplam puan ortalamasına sahip oldukları bulunmuştur. Çalışmamızda kız çocukların %78.3'ünün normal kiloda ve %11.2'sinin zayıf, %8.6'sının kilolu olduğu görülürken, erkek çocukların %72'sinin normal kiloda ve %11.8'inin zayıf, %11.2'sinin kilolu olduğu görülmektedir. Sonuç: Çalışma grubunda yer alan 6-14 yaş arası okul çağı çocukların dijital oyun bağımlılığı açısından çoğunluğunun riskli grupta olduğu (%42.5), bunu takiben önemli bir kesimin de az riskli grupta (%39.6) olduğu belirlendi. Çocuklardaki dijital oyun bağımlının artması ile sağlıklı beslenme davranışlarının olumsuz yönde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the addiction levels and nutritional attitude and behavior of 6-14 year-old school-age children studying in private schools and to determine whether various variables are effective on these behaviors during the COVID-19 pandemic. Materials and Methods: This study was conducted as a retrospective cross-sectional type study. The universe of the research consisted of a total of 413 students in the schools of“Ağrı Doga Koleji”,“Ağrı Bahçeşehir Koleji”and“Ağrı Bil Koleji”located in the city center of Ağrı between December 2020 and February 2021. The sample of the study consisted of 313 children selected by the stratified sampling method, one of the probability sampling methods. The data presented in this study were obtained by using the 'Personal Information Form', 'Children's Digital Game Addiction Scale', 'Nutrition Attitude Scale', and 'Nutrition Behavior Scale'. The link of the questionnaire that have been prepared via the Google form was sent to the families from the WhatsApp groups with the students and their parents with the help of classroom teachers. SPSS 24.0 statistical package program was used in the statistical analysis and to evaluate the data. Results: It was determined that 31% of the students who participated to the study played games for 1-2 hours on a day and 22.4% played games for half an hour on a day. It was found that the students who participated to the study had a total score of 52.74±18.67 from the Digital Game Addiction scale, 12.12±2.58 from the Nutrition Attitude Scale, and 2.35±4.73 from the Nutritional Behavior Scale. In our study, it was observed that 78.3% of the female students were of normal weight, 11.2% were underweight and 8.6% were overweight, while 72% of the male students were of normal weight, 11.8% were underweight and 11.2% were overweight. Conclusion: It was determined that the majority of school-age children whose ages 6-14 is located in the study group were in the risk group (42.5%) in terms of digital game addiction, additionally, it was detected that a significant portion of them is located in the low-risk group (39.6%).