Kastamonu Yanık Han koruma ve sağlıklaştırma çalışması
A Preservation and rhebilitation study on Kastamonu Yanıkhan
- Tez No: 68155
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN CEZMİ TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Osmanlı Hanları, Yanık Han, Ahşap çatkı, Koruma, Sağlıklaştırma, Restitüsyon, Restorasyon Projesi ve İşlevlendirme, Kastamonu, Ottoman Hans, Yanık Han, timber frame, preservation, rehabilitation, restitution, restoration project, refunctioning. Number of
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
KASTAMONU YANIK HAN KORUMA VE SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMASI Yüksek Lisans Tezi Necla DESTİCİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos 1997 ÖZET Kastamonu il merkezinde bulunan Yanık Han, 17.y. ahşap karkas Osmanlı şehir hanlarından günümüze erişen çok az sayıdaki yapılardan biridir. Bu önemli mimarlık mirasını gelecek kuşaklara sağlıklaştırarak ve işlevlendirerek iletmek bilimsel bir çalışmayı gerektirmekte olup, tez bu amaçla hazırlanmıştır. Çalışma, Yanık Han'ın nasıl korunacağı, sağlıklaştırılacağı ile günün koşullarına uygun amaçla kullanımını oluşturmak için gerekli verilerin araştırılmasına yöneliktir. Birinci bölümde, bölgenin fiziksel tanıtımı ve tarihsel gelişimi yapılarak, ekonomisi ile ticaret hayatı ile il merkezindeki yapıların dizini ve hanların ( özet) tanıtımı yer almıştır. Sonraki bölümlerde ise, yapının genel bir değerlendirmesi yapılmış, karşılaştırmalı çalışma, tarihleme sonucunda hanın Osmanlı şehir hanları içindeki yeri ve öneminin belirlenmesi ile elde edilen bilgiler ışığında yapının restitüsyon önerisi geliştirilmiştir. Bu veriler ile de sonuçta Yanık Han'ın restorasyon önerisi oluşturulmuştur. Yazım kurallarında, T.D.K. 1996 yılı imla kılavuzuna uyuldu. Bilim Kodu: 601.04.01
Özet (Çeviri)
^PRESERVATION AND REHABILITATION STUDY ON KASTAMONU YANIKHAN ( Master's Thesis ) Necla DESTİCİ GAZİ UNIVERSITY GRADUATE SCHOL OF NATURAL SCIENCE ABSTRACT Yanık Han in Kastamonu, is one of the rare examples of the 17 th c. timber framed Ottoman city hans which is still standing. A scientific study is reguired for the transfer of this important architectural heritage, by rehabilitating and refunctioning, to the next generations. This is the aim of this thesis. The study is directed by the researches of the required informative data for the preservation, rehabilitation and contemporary refunctioning of Yanık Han. The physical description of the region, historical developments, economic condition, the historical buildings (summary) and the definition of the hans took place in the first chapter, m the next chapters, a general evaluation of the building, comparative study and historical research of the han is studied to state the place of the Yanık Han within the Ottoman city hans. By the help of these informations, a restitution scheme is occured. By evaluating all these informations, a restoration proposal is designed in the last chapter. Science Code: 601.04.01.