Enbiyâ sûresinin belâgat açısından tahlili
The analyasis of surat Al'anbia in terms of rhetoric
  1. Tez No: 681598
  2. Yazar: MALİK MUSTAFAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belagat, Meani, Enbiyâ Suresi, Beyan, Bedî, Rhetoric, Meanings, Surat Al-Anbiya, Al-Bayan, Al-Badi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Belagat mucizesi olan Kur'an-ı Kerim'in ihtiva ettiği inceliklerin anlaşılması için sahabe döneminden bu yana azımsanmayacak kadar çaba sarf edilmiştir. Bu çalışma da sözü edilen çabaların bir devamı olup, Kur'an-ı Kerim'in Enbiyâ suresini belagat açısından ele almaktadır. Belagat alimlerinin taksimini esas alan bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde meaninin takdim-tehir,zikir-hazif, tarif-tenkir, fasıl-vasıl vb. konuları hakkında teorik bilgiler verdikten sonra Enbiya suresi üzerinde uygulanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde aynı yöntemi takip ederek duygu ve düşünceleri değişik yollarla ifade etme usulunü ve kaidelerini inceleyen beyan ilminin teşbih, mecaz, istiare ve kinaye gibi konuları Enbiya suresi üzerinden ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise edebî sanatlarla örülü ifadenin lafız bakımından kusursuz, mâna bakımından mâkul ve aynı zamanda bir âhenge sahip olmasının usul ve kaidelerini inceleyen bedi ilminin alt konuları olan cinas, seci ve tibakın kullanımları Enbiya suresi özelinde gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt for the researcher in the Arabic language to stand on the Holy Qur'an, the highest and highest level of rhetoric, and there is no ambiguity in that because it is the word of God. Therefore, the Qur'anic rhetoric has considered a great deal from the efforts of scholars who continued to draw from its pure source and they drew its limits and set rules for it, so they paved a path that allowed those who came after them to see its features and subtleties. The pens fell out, drawing one end of it, and the researcher was only one of those pens who decided to take a surah from his surah. He studied it rhetorically, following a descriptive and analytical approach. He proceeded to elicit and clarify the aesthetics related to each other, such as the mentioning at the begining or later. And the greatness of his methods such as simile and metaphor, and the piety of his improvements such as alliteration and counterpoint. With a theoretical presentation of what was written and divided by scholars for the sciences of rhetoric represented by meanings, the statement and the Badi. Looking forward to the prospect of its application in Surat Al-Anbiya in order to reveal its treasures and secrets.