An investigation into the views of efl teachers and students on co-teaching at tertiary level
Yükseköğretimde yabancı dil olarak ingilizce öğretilen sınıflardaki öğretmen ve öğrencilerin eş öğretim hakkındaki görüşleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 681683
- Danışmanlar: PROF. DR. RANA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, eş öğretim, eş öğretmen, öğretmen işbirliği, birlikte öğretim, EFL teaching, co-teaching, co-teacher, teacher collaboration, teaching together
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada İngilizce öğretmenlerinin ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen hazırlık programı öğrencilerinin İngilizce hazırlık sınıflarında uygulanan eş öğretmenlik sistemi hakkındaki görüşleri, karşılaşılan sorunlar ve faydalar, sorunları önleme ve çözüm yolları hakkındaki tutumları ve çözüm önerileri incelenmiştir. Bu çalışma 2017 - 2018 akademik yılı bahar döneminde Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulundaki dört hazırlık sınıfını paylaşan sekiz İngilizce öğretmeniyle ve bu sınıflarda öğrenim gören 11 hazırlık öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemleri uygulanarak yapılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak yapılandırılmış görüşmeler, sınıf gözlemleri, gözlem sonrası görüşmeler ve öğretmen günlükleri kullanılmış; toplanan nitel veri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmaya katılan öğretmen katılımcılardan ikisi 16 hafta boyunca haftalık bazda eş öğretim hakkındaki görüşlerini, uygularken karşılaştıkları sorunları ya da sağladıkları faydaları içeren öğretmen günlüğü tutmuşlardır. Altı hafta boyunca sınıf paylaşan diğer altı katılımcı öğretmenle ve bu paylaşılan sınıflarda öğrenim gören amaçlı örnekleme metoduyla seçilen 11 öğrenci ile yapılandırılmış görüşmeler ve sınıf gözlemleri ve gözlem sonrası görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin birlikte öğretime ilişkin algılanan birçok faydaya ve güçlüğe sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sürekli mesleki gelişim, sorumlulukları paylaşmak ve işyeri ilişkilerini geliştirmek, katılımcı öğretmenlerin en dikkate değer algılanan faydaları arasındadır. Öte yandan, dengesiz iş yükü dağılımı, iletişim sorunları ve benzer olmayan öğretim yöntemleri gibi, öğretim motivasyonunun azalmasıyla sonuçlanan bazı algılanan zorlukları da vardır. Benzer bir şekilde katılımcı öğrencilere göre de öğretmenler tarafından paylaşılan sınıflarda öğrenim görmenin farklı öğretim tekniklerinden faydalanmak, daha fazla öğrenme fırsatına sahip olmak ve eş öğretimin daha fazla öğrenici tipine hitap ediyor olması gibi birkaç algılanan faydası vardır. Öğrencilerin algıladıkları güçlükler arasında ise eş öğretmenlerin farklı değerlendirme tarzlarına sahip olması, aralarında iletişimsizlik olması, sorumluluk almaktan kaçınmaları ve derslere hazırlıksız gelmeleri yer almaktadır. Bu bağlamda, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin bu zorlukların üstesinden gelmek veya bunları önlemeye yönelik belirli stratejileri vardır: Eş öğretmenlerin etkili bir iletişime sahip olması, eş öğretmenler tarafından derslerin ve ekstra etkinliklerin beraberce planlanması, sınıf sorunları ve öğrenciler hakkında daha sık konuşulması ve daha esnek bir müfredat tasarlanması katılımcı öğretmenler ve öğrenciler tarafından en çok bahsedilen öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the views of the EFL instructors and students about co-teaching applied in English preparatory classes, the problems and benefits encountered, the attitudes and solution suggestions about the prevention and solution ways of the problems were investigated. This study, which employed a qualitative research design was carried out with eight English teachers who shared four preparatory classes at Fırat University School of Foreign Languages in the 2017-2018 Academic Year Spring Term, and 11 preparatory students studying in these classes. In this study, the data were gathered through semi-structured interviews, classroom observations, post-observation interviews and teacher logs. The collected qualitative data were analysed by content analysis method. Two of the teachers participating in the study kept a teacher log for 16 weeks on a weekly basis, containing their views on the partner teaching system, the problems they encountered or the benefits they provided. Semi-structured interviews, classroom observations, and post-observation interviews were conducted with the other six participating teachers who shared class for six weeks and 11 students who were selected by purposeful sampling method who were studying in these shared classrooms. The results of this study revealed that both teachers and students have many perceived benefits and perceived challenges regarding teaching together. Continuous professional development, sharing responsibilities, and fostering workplace relationships are among the most remarkable perceived benefits mentioned by the participating teachers. On the other hand, they also have some perceived challenges such as unbalanced workload distribution, communication problems, and dissimilar teaching methods which result in decreasing motivation for teaching. In a similar manner, the participating students also have several perceived benefits of learning in shared classrooms like making use of different teaching styles, having more learning opportunities and its appealing to different learner types. Among the challenges that students perceive are co-teachers' different assessment styles, lack of communication and responsibility, and being unprepared for the courses. Within this context, both teachers and students have certain strategies for overcoming or preventing those challenges: Establishing an effective communication between teaching partners, co-planning the courses and extra activities, talking about classroom issues and students more often, and designing a more flexible curriculum are among the most frequently mentioned recommendations by participant teachers and students.