EFL teachers' beliefs and perceptions on intercultural communicative competence and their related classroom practices
Yabancı dil olarak İngilizce öğretiminde öğretmenlerin kültürlerarası iletişim yeterliliğine ilişkin inanç, algıları ve bildirilen sınıf uygulamaları
- Tez No: 681801
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası iletişimsel yeterlilik, yabancı dil olarak İngilizce, öğretmen inançları ve algıları, sınıf uygulamaları, Intercultural communicative competence, English as a foreign language, teacher beliefs, and perceptions, classroom practices
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Küresel bir dil olarak İngilizce, günümüzün ana iletişim araçlarından biridir ve Birleşik Krallık ve ABD gibi yakın çevreden konuşmacıların tek mülkiyeti olmaktan birçok kişi tarafından öğretilip öğrenilmesine kadar geniş bir şekilde yayılmıştır. Bu nedenle, kültürler arası etkileşimde anlayışı geliştirmede ve insanlar arasında hoşgörüyü teşvik etmede kültürlerarası iletişimsel yeterliliğin rolü paha biçilmezdir. Bu nedenle, bu çalışma, öğretmenlerin Türkiye'deki İngilizce öğretiminde kültürlerarası iletişimsel yeterlik konusundaki bilgi ve inançlarını ve inançlarının sınıf uygulamalarını nasıl etkilediğini keşfetmeyi amaçlamıştır. Veriler, Türkiye'deki özel okullarda çalışan yabancı ve Türk EFL (yabancı dil olarak İngilizce öğretimi) öğretmenlerinden nicel (anket) ve nitel (yarı yapılandırılmış görüşme) yöntemlerle toplanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistiksel yöntem kullanılarak analiz edilirken nitel veriler tematik yöntemle analiz edilmiştir. Bulgular, Türkiye'deki hem Türk hem de yabancı İngilizce öğretmenlerinin kültürlerarası iletişim yeterliliğine yönelik olumlu algılara ve eğilimlere sahip olduklarını ve empati, hoşgörü, açıklık gibi diğer kültürleri takdir etmeyi teşvik eden etkinlikleri derslerine dahil ettiklerini göstermektedir. Bununla birlikte, bazı faktörler tarafından ise sınırlandırıldığı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, önceki araştırmaları desteklemekte ve yabancı dil eğitiminde kültürlerarası iletişimsel yeterlilik ile ilgili araştırmaya katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
English as a global language is one of the main mediums of communication today and has spread vastly from being the sole property of speakers from the inner circle such as the UK and the US to being taught and learned by many people. Thus, the role of intercultural communicative competence in promoting understanding in cross-cultural interaction and promoting tolerance among people is invaluable. Hence, this study attempts to explore teachers' knowledge and beliefs about intercultural communicative competence in English language teaching in Turkey and how their beliefs are related to their classroom practices. Data was collected from foreign and Turkish EFL teachers in private schools in Turkey through quantitative (questionnaire) and qualitative (semi-structured interview) methods. The quantitative data were analyzed using the descriptive statistical method while the qualitative data were analyzed using thematic analysis. The findings suggest that both Turkish and foreign EFL teachers in Turkey have positive perceptions and disposition towards intercultural communicative competence and include it in their lessons by incorporating activities that promote empathy, tolerance, openness, and appreciation of other cultures. However, they are constrained by some factors. Findings from this study support previous research and contributes to the research on intercultural communicative competence in foreign language education.