An integrative model towards knowledge sharing practices in healthcare organizations
Sağlık kuruluşlarında bilgi paylaşımı uygulamalarına yönelik bütüncül bir model
  1. Tez No: 681804
  2. Yazar: UMUT UYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ŞANAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi yönetimi, bilgi paylaşma, sağlık kurumlarında bilgi yönetimi, sağlık kurumlarında bilgi paylaşımı, niyet-davranış boşluğu, uygulama toplulukları, Knowledge management, knowledge sharing, managing knowledge in healthcare, knowledge sharing in healthcare, intention-behavior gap, CoPs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırma son dönemlerde bilgi-yoğun örgütler olarak anılan sağlık kuruluşlarında bilgi paylaşımı uygulamalarına yönelik bütüncül bir modeli test etmeyi amaçlamaktadır. Test edilen model sağlık çalışanlarının bilgi paylaşma niyetini etkilediği varsayılan bir dizi örgütsel ve ilişkisel unsuru incelemekle birlikte, niyet-davranış boşluğunu doldurabilecek ya da derinleştirebilecek sosyal etkileşimlere yönelik bireysel algılara ve paylaşılan bilginin doğasına odaklanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler kamu-özel işbirliği olarak tasarlanan bir sağlık kuruluşundan (Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi) anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular ileri derecede formalleşmiş ve hiyerarşik örgüt yapılarının bilgi paylaşma niyetini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koyarken; yapıcı bir iletişim iklimi ve örgütsel entegrasyonun bilgi paylaşımına yönelik niyeti arttırdığını ortaya çıkarmıştır. İncelenen örgütsel faktörlerden sonuncusu olan kolaylaştırıcı araç & teknolojiler ile bilgi paylaşma niyeti arasındaki ilişki ise anlamsız bulunmuştur. İlişkisel faktörlerden kişiler arası güven ve aidiyetin sağlık çalışanlarının bilgi paylaşma niyetlerini arttırdığı tespit edilirken; bilgi paylaşımına yönelik nomatif inançlar ile bilgi paylaşma niyeti arasındaki ilişki anlamsız bulunmuştur. Ortaya çıkan en çarpıcı bulgu ise bilgi paylaşımına yönelik niyet ve davranış arasında bir boşluk olduğudur. Bu anlamda algılanan karşılıklılığın bilgi paylaşımına yönelik niyetin gerçek davranışa dönüşmesini kolaylaştırdığı tespit edilirken; algılanan güç kaybının ise bu ilişkiyi zayıflattığı ortaya konmuştur. Bilginin örtüklüğü veya karmaşıklığının ise bahsedilen ilişki üzerinde herhangi bir düzenleyicilik etkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study set out to test an integrative model towards knowledge sharing (KS) practices in health institutions, which have recently been referred to as knowledge-intensive organizations. The model assesses the relative contributions of various organizational and relational factors in explaining knowledge sharing intention (KSI), as well as the moderating effects of both socio-cognitive factors and the nature of knowledge to be shared on the relationship between KSI and knowledge sharing behavior (KSB). The data utilized in the research were obtained from a health institution (Adana City Training & Research Hospital) designed as a public-private partnership through the survey questionnaires. Findings suggest that highly formalized and hierarchical organizational structures negatively affect KSI, whereas constructive communication climate and organizational integration enhance it. The relationship between facilitating tools & technologies, which is the last of the organizational factors examined, and KSI was non-significant. Two out of the three relational factors, trust & affiliation, positively predicted KSI, but no statistically significant relationship was found between normative beliefs and KSI. The most striking finding that emerged is the gap identified between intention and behavior towards knowledge sharing. Thus, it has been identified that the perceived reciprocity eases the translation of the intention towards KS into actual sharing behavior, whereas the perceived power loss weakens the mentioned relationship. The tacitness or complexity of the knowledge to be shared, on the other hand, did not have any moderation effect on the relationship referred.