Sosyal bilgiler dersinde tartışma tekniklerinin akademik başarıya etkisi
The effect of discussion tecniques on acedemic success in social studies course
  1. Tez No: 681902
  2. Yazar: İBRAHİM FERAT KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Tartışma teknikleri, Öğretim ilke ve yöntemleri, ders başarısı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, tartışma tekniklerinin 5. sınıf Sosyal bilgiler dersinde akademik başarıya etkisini belirlemektir. Araştırmada gerçek deneme modellerinden olan öntest-sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırma 2019 - 2020 eğitim öğretim yılında Niğde ili merkezindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan 28 Deney grubu ve 30 Kontrol grubu öğrencisiyle birlikte yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Bilim teknoloji ve toplum öğrenme alanı akademik başarı testi kullanılmıştır. 5 hafta süren bu araştırma deney ve kontrol grubunun ön bilgilerinin tespit edilmesiyle başlamıştır. Grupların ön bilgilerinin eşit olduğu tespit edildikten sonra Bilim, teknoloji ve toplum öğrenme alanı deney grubunda tartışma tekniklerine dayalı öğretimle, kontrol grubunda ise programa dayalı yöntemlerle yürütülmüştür. Sosyal bilgiler öğretim programında bilim, teknoloji ve toplum öğrenme alanına on dört saat ayrılmıştır. Programa uygun şekilde on dört saatin sonunda iki gruba da testler uygulanmıştır. Veriler elde edildikten sonra araştırma sonlandırılmıştır. Araştırmada elde edilen deney ve kontrol grubu öntest-sontest sonuçları Bağımsız Örneklem T-testi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda bilim teknoloji ve toplum öğrenme alanını tartışma teknikleriyle birlikte işleyen deney gurubunun, dersi programa dayalı yönetmelerle işleyen kontrol grubuna göre akademik başarıları daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçla birlikte tartışma tekniğine dayalı öğretimin sosyal bilgilerin farklı sınıflarında ve öğrenme alanlarında kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of discussion techniques on academic success in 5th grade Social Studies course. The pretest-posttest control group model, which is one of the real experimental models, was used in the research. The research was conducted with 28 experimental group and 30 control group students studying at a state secondary school in the center of Nigde province in the 2019-2020 academic year. In the research, Science technology and society learning domain academic success test developed by the researcher was used as the data collection tool. This research, which lasted for 5 weeks, started with the acquire preliminary information of the experimental and control groups. After it was determined that the preliminary information of the groups were equal, the Science technology and society learning domain was taught with discussion techniques in the experimental group and with conventional methods in the control group. Fourteen hours are devoted to science, technology and society learning field in the Social Sciences curriculum. In accordance with the curriculum, tests were applied to both groups at the end of fourteen hours. The research was concluded after the data were obtained. The Experimental and Control group pretest-posttest results obtained in the research were compared with the Independent Sample T-test. As a result of the research, it was found that the experimental group, who taught the science technology and society learning domain using discussion techniques, more affective compared to the control group who taught the lesson using conventional methods. Along with this result, it can be suggested that teaching based on discussion technique should be used in different classes and learning domain of social studies course. Key concepts: Social sciences, Discussion techniques, Teaching Ppinciples and methods,Courses success.