Pilates egzersizlerinin patellofemoral ağrı üzerine etkisinin incelenmesi
İnvestigation of the effect of pilates exercises on patellofemoral pain
  1. Tez No: 682000
  2. Yazar: DUNIYA BAIRAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Patellofemoral ağrı, pilates, egzersiz, yaşam kalitesi, Patellofemoral pain, pilates, exercise, quality of life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Pilates egzersizleri son yıllarda çeşitli kas-iskelet sistemi problemlerinde kullanılan bir rehabilitasyon yöntemidir. Çalışmamızın amacı, patellofemoral ağrı tanısı konmuş hastalarda pilates egzersizlerinin etkinliğinin araştırılmasıydı. Patellofemoral ağrı tanısı almış 18 hasta randomizasyonla“Egzersiz Grubu”ve“Pilates Grubu”olarak iki gruba ayrıldı. Hastalar sosyodemografik ve klinik açıdan değerlendirildi ve veriler kaydedildi. Ağrı“Numaralandırılmış Ağrı Değerlendirme Skalası”ile, kuvveti el dinamometresi“Lafayette Manual Muscle Tester”ile , esneklik“Otur-Uzan Testi”ile, fonksiyon“Kujala Patellofemoral Skorlama Sistemi”ile, yaşam kalitesi“Kısa Form Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği”(Short Form 36v2) ile değerlendirildi. Egzersiz grubuna kalça ve diz odaklı kuvvetlendirme egzersizleri ile hamstring germe egzersizleri uygulandı. Pilates grubuna ise Pilates prensiplerine dayanan kuvvetlendirme ve germe içeren bir program uygulandı. Her iki grup da 6 hafta boyunca haftada 2 gün fizyoterapist eşliğinde tedaviye alındı. Egzersiz grubu progresyonu 4 haftada, Pilates grubunda ise her hafta olacak şekilde bir program uygulandı. Tüm hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası ( 6 hafta ) değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 24.0 programı kullanıldı ve p0,05). Patellofemoral ağrıda uygulanan Egzersiz tedavisi ve Pilates egzersizlerinin hastalarda ağrı, kas kuvveti, esneklik, fonksiyon ve yaşam kalitesinde benzer sonuçlar gösterdiği tespit edilmiştir. Pilates egzersizleri patellofemoral ağrıda tek başına veya diğer egzersiz programlarına ek olarak kullanılacak alternatif bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Pilates exercises are a method used in the rehabilitation of various musculoskeletal problems in recent years. The aim of our study was to investigate the effectiveness of pilates exercises in patients diagnosed with patellofemoral pain. Eighteen patients diagnosed with patellofemoral pain were randomly divided into two groups as“Exercise Group”and“Pilates Group”. The patients were evaluated sociodemographically and clinically, and the data were recorded. Pain was evaluated with the“Numeric Pain Raiting Scale”, muscle strength by hand held dynamometer“Lafayette Manual Muscle Tester”, flexibility by“Sit and Reach Test”, function by“Kujala Patellofemoral Scoring System”, quality of life was assessed with the“Short Form 36v2”scale. Hip and knee focused strengthening exercises and hamstring stretching exercises were applied to the exercise group. A program including strengthening and stretching based on Pilates principles was applied to the Pilates group. Both groups were treated with a physiotherapist 2 days a week for 6 weeks. A program was applied with the progression of the exercise group in the 4'th week, and in the Pilates group every week. All patients were evaluated before and after treatment (6 weeks). SPSS 24.0 program was used in the statistical analysis of the data and p0.05). It has been determined that Exercise therapy and Pilates exercises applied in patellofemoral pain show similar results in pain, muscle strength, flexibility, function and quality of life in patients. Pilates exercises are an alternative method to be used alone or in addition to other exercise programs in patellofemoral pain.