Zâhiretu'l-ilhâd'i ve eseruhu ala'l-muctema' (el-Irâku nemûzecen) dirâsetun tahlîliyyetun meydâniyyetun
The phenomenon of atheism and its impact on society (Iraq as a model), an analytical field study (ظاهرة الإلحاد وأثره على المجتمع(العراق نموذجا)دراسة تحليلية ميدانية جميل خضر أمين)
  1. Tez No: 682052
  2. Yazar: JAMEEL KHUDHUR AMEEN AMEEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN YAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam İlmi, Kur'ân, Hadisler, ilhâd, İslam Toplumu, Batı, Irak, Theology, Atheism, Iraqi society, the West and East Societies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma; ilhâd, etkileri, Kur'an'daki anlamları, batıda ve doğuda yaygınlaşmasının sebeplerini konu almaktadır. Çözümleyici niteleme yöntemi takip edilmiştir. Doğuda ve batıda ilhâd gerçekliğini açıkladım ve doğuda ve batıda mülhid olarak nitelenen bazı alimlerin gerçekte mülhid olmadıklarını ifade ettim. Bununla birlikte bu ithamların siyasal otoriteler, mezhepler ve kiliseler tarafından yapıldığını vurguladım. Ortaya çıktığı kaynak olması ve doğu toplumlarının ondan etkilenmesi nedeniyle ilk olarak batıda ortaya çıkan ilhâd hareketlerine odaklaştım. Konuyla ilgili olarak bir anket çalışması yaptım ve bu ankette Irak toplumunda ilhâd tohumlarının ekildiğini ancak bu zaman kadar yeşermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study tackles atheism and its impact and meaning in the Holy Qur'an, along with factors of its spread in the West and East. The study takes analytic-descriptive and field approach to displaythe reality of atheism in the East and West. The results of the study show that some of the scholars in the East and West who were accused ofatheism were not atheists, but rather an accusation by the authorities, sects or doctrines. It has focused on Western atheism as it was the first place in which atheistic sects emerged and then affected the Eastern societies. We administered a questionnaire in the Iraqi society and the results show that the seed of atheism was planted in Iraqi society, nevertheless it has not successful so far.