Ahîzâde Yûsuf b. Cüneyd et-Tokâdî'nin (ö. 905/1500) Zahîratü'l-Ukbâ fî Şerhi Sadrişşerîati'l-Uzmâ adlı eserinin tahkik ve tahlili
Edition critique and analysis of Dhakhīrah al-Uqbā fī Sharḥ Sadr al-Shari'ah al-'Uẓmā written by Akhizāda Yūsuf Ibn Junayd al-Tokādī
  1. Tez No: 723036
  2. Yazar: SEYİT BADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET TOPAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ahîzâde, Burhânüşşerîa, Sadrüşşerîa, Zahîratü'l-ukbâ, Şerhu'l-Vikâye, Hâşiye, Ahîzâde, Burhânüşşerîa, Sadrüşşerîa, Zahîratü'l-ukbâ, Şerhu'l-Vikâye, Annotation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 690
Özet
Çalışmamızda hicrî IX. yüzyılın sonu X. yüzyılın başlarında yaşamış, Sultan Fatih ve II. Bayezid devri Hanefî fakihlerinden olan Ahîzade Yûsuf b. Cüneyd et-Tokâdî'nin (ö. 905/1500)“Zahîratü'l-ukbâ fî şerhi Sadrişşerîati'l-uzmâ”adlı eseri üzerine bir tahkik ve Türkçe tahlil yapılmıştır. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı ve yönteminden bahsedilmektedir. Birinci bölümde müelliflerin hayatları ve ilmî şahsiyetleri hakkında kısaca bilgi verilmektedir. Çalışmamızın omurgasını oluşturan ikinci bölümde Zahîratü'l-ukbâ adlı eserin tanıtımı ve tahlili yapılmaktadır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise eserin müellif nüshası olması kuvvetle muhtemel olan nüsha esas alınıp diğer nüshalarla karşılaştırılarak İSAM tahkik kurallarına göre tahkiki yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise tespit ve değerlendirmede bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the thesis, we did the critical edition of the work named“ Dhakhı̄rah al-Uqbā fı̄ Sharḥ Ṣadr al-Shari'ah Al-'Uẓmā ”written by Akhizāda (d. 905/1500), who lived at the end of the 9th century of hijra and the beginning of the 10th century and he is one of the Hanafi jurists of the period of Mehmed the Conqueror and Bayezid II, evaluated it. This thesis consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction part, we explained the subject, importance, aim and method of the research. In the first chapter, we briefly gave information about the lives and scientific personalities of the authors. In the second chapter, which forms the basis of our work, we introduced and analyzed the work called Dhakhı̄rah al-Uqbā. In the third part of our study, the author's copy of the work is taken as a basis and compared with other copies and edition critique was made according to ISAM verification rules. In the conclusion part, a short determination and evaluation were made.