The impact of Rosenberg's nonviolent communication approach on peace education
Rosenberg'in şiddetsiz iletişim yaklaşımının barış eğitimine etkisi
- Tez No: 682158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barış Eğitimi, Çatışma Dönüşümü, Şiddetsiz İletişim, Peace Education, Conflict Transformation, Nonviolent Communication
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez, sosyal, ekonomik, politik, teknolojik, bilimsel, hukuksal ve çevresel açıdan bakıldığında şiddetin olmadığı, barışcıl ve şefkatli bir dünyanın hayaliyle gerçekleşti. Bu tez, sade, pratik ve sürdürülebilir olduğu iddia edilen Rosenberg'in Şiddetsiz İletişim yaklaşımının barış eğitimine kişisel düzeydeki etkisinden uluslararası düzeydeki etkisine kadar araştırıp sunuyor. Bu tez, barışa ve sosyal dönüşüme katkı sunmayı amaç edinmiş çatışma dönüşüm uzmanları, barış işçileri, barış eğitimcileri, uluslararası arabulucular vb uzmanların sürekli gelişimine hizmet edebilir. Şiddetsiz İletişim yaklaşımının katkısı anlamak için bu tez öncelikle, var olan kaynakları inceleyerek Şiddetsiz İletişim yaklaşımın barış eğitimi üzerindeki potansiyel etkisini sunuyor. Sonrasında, İstanbul, Üsküdar Üniversitesinin Barış ve Çalışma Çalışmaları dersinde, Şiddetsiz İletişim eğitimi alan, dokuz farklı ülkeden gelen 3. ve 4. sınıf Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi öğrencileriyle gerçekleşmiş saha çalışmasının analizini ve bulgularını sunuyor. Tez sonuçları Rosenberg'in şiddetsiz iletişim yaklaşımının barış eğitimine etkisinin olumlu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The motivation to write this dissertation comes from the dream of a violent free, peaceful and compassionate world from the perspective of social, economical, political, technological, scientific, legal and environmental. This dissertation seeks and presents whether acknowledging and adopting Rosenberg's simple, practical, sustainable and robust approach of Nonviolent Communication may contribute to peace education or not only from the intrapersonal level to the international level. It may serve the continuous development of conflict transformers, peace educators, peace workers, international mediators, and all who aim to contribute to peace and social change. To achieve an understanding of the Nonviolent Communication approach and its impact, this thesis first presents its potential impact on peace education by reviewing existing knowledge. Then, it presents the analysis and findings of the field study conducted by using participant observation method and one-on-one interviews with sixteen 3rd, and 4th-year of undergraduate international NVC trained students studying in the field of International Relations and Political Science, coming from nine different nations in the Peace and Conflict Studies class at Üsküdar University, Istanbul, Turkey. The results demonstrate that Rosenberg's Nonviolent Communication approach has a positive impact on peace education.