Öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between teachers' digital literacy levels and classroom management skills
- Tez No: 858954
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKUN OSMAN BİLGİVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Sınıf Yönetimi Becerileri, Öğretmen, Dijital Yetkinlik, Digital Literacy, Teacher, Classroom Management Skills, Digital Competence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Küçükçekmece ilçesindeki devlet okullarında görev yapan 393 öğretmen (ilkokul ve ortaokul) oluşturmaktadır. Öğretmenlere kolayda örnekleme yöntemi ile ölçekler uygulanmıştır. Verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Ng (2012) tarafından geliştirilip Uyanık ve arkadaşlarının (2017) Türkçeye uyarladığı“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”ve Delson (1982) tarafından geliştirilip Yalçınkaya ve Tonbul'un (2002) Türkçeye uyarladığı“Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler; frekans ve yüzde dağılımı, t testi, ANOVA, korelasyon, basit regresyon ve çoklu regresyon analizi ile çözümlenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde: öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri ve alt boyutları arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca regresyon analizine göre dijital okuryazarlık becerisinin sınıf yönetimi becerileri üzerinde düşük düzeyde bir etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between teachers' digital literacy levels and classroom management skills was researched in this study. The universe of the research consists of 393 teachers (primary and secondary school) working in public schools in the Küçükçekmece district of Istanbul province. Scales were applied to the teachers with the convenience sampling method. In order to collect data, Personal Information Form developed by the researcher,“Digital Literacy Scale”developed by Ng (2012) and adapted into Turkish by Uyanık et al. (2017), and“Classroom Management Observation Scale”developed by Delson (1982) and adapted into Turkish by Yalçınkaya and Tonbul (2002) was used. The obtained data were analyzed by frequency and percentage distribution, T-test, ANOVA, correlation, simple regression, and multiple regression analysis. When the results are examined, it has been determined that there is a low-level positive and significant relationship between the digital literacy levels of teachers and their classroom management skills and sub-dimensions. Additionally, according to the regression analysis, it was found that digital literacy skills had a significant effect on classroom management skills increased.