Hipomineralize daimi birinci büyük azı dişlerinde farklı restoratif materyallerin klinik etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical efficacy of different restorative materials in hypomineralized permanent first molars
  1. Tez No: 682191
  2. Yazar: DAMLA BOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA AYDINOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük azı kesici diş hipomineralizasyonu, BAKH, cam iyonomer siman, kompozit rezin, fiberle güçlendirilmiş kompozit rezin, restorasyon, Molar incisor hypomineralization, MIH, glass ionomer cement, composite resin, fiber reinforced composite resin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı BAKH görülen çürük daimi birinci büyük azı dişlerinde (yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, posterior kompozit rezin, fiberle güçlendirilmiş kompozit rezin) farklı restoratif materyallerin klinik başarısını değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya 8-12 yaş arası 76 çocuğun şiddetli BAKH tanısı bulunan 76 adet çürük daimi birinci büyük azı dişi dahil edildi. Çalışmaya katılan çocuklar üç gruba ayrıldı. Birinci grup yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, ikinci grup posterior kompozit rezin, üçüncü grup fiberle güçlendirilmiş kompozit rezin ile restore edildi. Restorasyonlar modifiye USPHS kriterlerine göre 6. ve 12. aylarda değerlendirildi. Elde edilen bağımsız kategorik veriler Ki-kare ve Fisher's Exact testleri ile analiz edilirken bağımlı kategorik veriler ise Cochran's Q testi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan ve yaş ortalaması 8.8±0.95 olan hastaların 45'ini (%59.2) kızların, 31'ini (%40.8) ise erkeklerin oluşturduğu belirlendi. Takip süresi sonunda restoratif materyallerin klinik başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0.05). Ayrıca, restoratif materyallerin kontrol zamanlarına göre klinik başarıları değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sınırları dahilinde klinik olarak kabul edilebilir sonuçlar gösteren (yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, posterior kompozit rezin, fiberle güçlendirilmiş kompozit rezin) üç restoratif materyal, şiddetli BAKH tanısı alan çürük daimi birinci büyük azı dişlerinin restorasyonu için önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the clinical success of different restorative materials in carious permanent first molars with MIH. Material and method: Total of 76 carious permanent first molar teeth of 76 children aged 8-12 years who were diagnosed with severe MIH were included in the study. The children participating in the study were divided into three groups. The first group was restored with high viscosity glass ionomer cement, the second group with posterior composite resin, and the third group with fiber reinforced composite resin. Restorations were evaluated at 6th and 12th months according to the modified USPHS criteria. Independent categorical data were analyzed with Chi-square and Fisher's Exact tests, while dependent categorical data were evaluated with Cochran's Q test. Results: It was determined that 45 (59.2%) of the participants were female, 31 (40.8%) were male, and their mean age was 8.8±0.95. At the end of the follow-up period, there was no statistically significant relationship between the clinical success of the restorative materials (p>0.05). In addition, when the clinical success of the restorative materials was evaluated according to the control periods, no statistically significant difference was observed (p>0.05). Conclusion: Within the limits of the current study, three restorative materials which demonstrate clinically acceptable results could be recommended for the restoration of carious permanent first molars diagnosed with severe MIH.