Diyarbakır koşullarında bazı yerfıstığı çeşitlerinin (Arachis hypogaea L.) adaptasyon kabiliyetleri ve verim potansiyellerinin belirlenmesi
Determination of adaptation capabilities and yield potential of some peanut varieties (Arachis hypogaea L.) under di̇yarbakir conditions
- Tez No: 682239
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı (Arachis hypogea L.), Verim, Yağ oranı, Protein oranı, Peanut (Arachis hypogea L.), Yield, Fat ratio, Protein ratio
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yerfıstığında adaptasyon kabiliyetleri ve verim potansiyellerinin araştırıldığı bu çalışma, 2020 yılında Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü uygulama ve araştırma biriminde yürütülmüştür. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. 9 farklı yerfıstığı çeşidinin kullanıldığı bu çalışmada; iç kabuk oranı (%), bitki boyu (cm), meyve verimi (kg/da), protein oranı (%), yağ oranı (%) ve bitki başına meyve sayısı (adet) özellikleri incelenmiştir. Çalışma neticesinde, meyve verimi (kg/da) 408.3 kg/da ile 767.5 kg/da arasında değişim göstermiştir. En düşük meyve verimi (kg/da) Florispan çeşidinden (408.3 kg/da) ve en yüksek meyve verimi (kg/da) ise Halisbey çeşidinden (767.5 kg/da) alınmıştır. Ham yağ oranı % 40 ile % 58.75 arasında değişim göstermiştir. En düşük ham yağ oranı (%) Sultan (% 40). Ayşehanım (% 40), NC7 (% 40) çeşitlerinden alınırken, en yüksek ham yağ oranı (%) ise Florispan (% 58.75) çeşidinden elde edilmiştir. Ham protein oranı % 16.82 ile % 28.73 arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. En düşük ham protein oranı (%) NC-7 (% 16.82) çeşidinden alınırken, en yüksek ham protein oranı (%) ise Florispan (% 28.75) çeşidinden alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which investigates the adaptation capabilities and yield potentials in peanuts, was carried out in the application and research unit of Dicle University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops in 2020. The random blocks were set up with 4 replications according to the trial pattern. In this research in which 9 different peanut types were used; Shell ratio (%), plant height (cm), fruit yield (kg / da), protein ratio (%), fat ratio (%) and number of fruits per plant (piece) were examined. As a result of the study, fruit yield (kg/da) varied between 408.3 kg/da and 767.5 kg/da. The lowest fruit yield (kg/da) was taken from Florispan variety (408,3 kg/da) and the highest fruit yield (kg/da) was taken from Halisbey variety (767.5 kg/da). Crude fat ratio varied between 40 % and 58.75 %. While the lowest crude oil ratio (%) was obtained from Sultan (40 %), Ayşehanım (40 %), NC7 (40 %) varieties, the highest crude oil ratio (%) was obtained from Florispan (58.75 %). Crude protein ratio varies between 16.82 % and 28.73 %. While the lowest crude protein ratio (%) is taken from NC-7 (16.82 %) variety, the highest crude protein ratio (%) is Florispan (28.75 %) were taken from the cultivar.