KOAH akut ataklı hastaların taburculuk sonrası arteryel kan gazı iyileşme zamanı, oranları ve iyileşmeyi etkileyen faktörler
Arterial blood gas recovery time, rates and factors affecting recovery of patients with COPD acute attack
- Tez No: 682281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ ÖZYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Arter Kan gazı, KOAH, Akut Atak, Prognoz, Arter Blood gas, COPD, Acute Attack, Prognosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH); toplumda sıklığı giderek artmakta olan, alevlenmelerle seyreden önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Alevlenme dönemindeki hastalar alevlenmenin şiddetine ve hastalıgın evresine göre akut solunum yetmezliğine girebilmektedirler. Arteryel kan gazı analizi akut solunum yetmezlikli hastaların klinik değerlendirilmesinde önemli role sahiptir. Tek merkezli prospektif çalışmamızın amacı, KOAH akut atak ile hastaneye yatırılan hastalarda görülen arter kan gazı anormalilerinin sıklığını ve bu bozuklukların düzelme oranı, zamanının ve düzelmeyi etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır. Ek olarak KOAH kronik inflamatuar bir hastalık olduğundan, stabil dönemde kan gazları düzelen ve düzelmeyen hastalarda IL-6, TNF-alfa ve MMP12 düzeylerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları kliniğine KOAH akut atak ile yatırılan 50 hasta çalışmaya alındı. Yatış, taburculuk günü, taburculuktan sonra 2-4 hafta arası ve 6-8 hafta arası tüm hastalardan arteryel kan gazı örneği alındı. Ek olarak 6-8 hafta arasında iyileşme döneminde IL-6, TNF-alfa ve MMP12 düzeyleri için kan örnekleri alındı. Hastaların demografik verileri, laboratuvar testleri, 1 yıllık acil başvuru, servis ve yoğun bakım yatış sayıları kaydedildi. Bulgular: Arterial kan gazını bulgularının düzelmesini etkileyen faktörler incelendiğinde düzelmenin yaş, cinsiyet, VKİ, SFT bulguları, C-reaktif protein, pnömoni varlığı, GOLD evrelenmesi, Charlson comorbidite indeksi, MMRC skoru, CAT skoru, hastanede yatış süresi, antibiotik kullanım süresi, steroid dozu ve kullanım süresi ile bağımsız olduğu tespit edilidi. Ayrıca, inflamasyon belirteçlerinin düzeyleri (IL-6, TNF-α ve MMP12) 6. haftada stabil dönemde düzelme olan ve olmayanlar arasında benzer olduğu izlendi (p>0,05). Sonuç: KOAH atak ile başvuran hastalarda, Arterial kan gazı PaO2 değerine göre düzelme olan ve olmayan hastalarda benzer klinik ve laboratuvar seyir izlendi. İnflamasyon belirteçlerinin ( IL-6, TNF-α ve MMP12) KOAH akut atak sonrası prognoz belirteci olarak kullanılması öngörülmedi.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD); it is an important cause of mortality and morbidity, which is increasing in frequency in society and is accompanied by exacerbations. Patients in the exacerbation period may experience acute respiratory failure according to the severity of the flare-up and the stage of the disease. Arterial blood gas analysis has an important role in clinical evaluation of patients with acute respiratory failure. The aim of our single-center prospective study is to investigate the frequency of arterial blood gas abnormalities seen in patients hospitalized with COPD acute attack and the factors affecting the rate, time and recovery of these disorders. In addition, since COPD is a chronic inflammatory disease, we aimed to compare IL-6, TNF-alpha and MMP12 levels in patients whose blood gases improved and did not improve during the stable period. Material and method: 50 patients admitted to Çukurova University Medical Faculty Balcalı Hospital Chest Diseases clinic with COPD acute attack were included in the study. Arterial blood gas samples were taken from all patients after hospitalization, discharge day, after discharge between 2-4 weeks and 6-8 weeks. In addition, blood samples were taken for IL-6, TNF-alpha and MMP12 levels during the recovery period between 6-8 weeks. Demographic data of patients, laboratory tests, 1-year emergency admission, ward and intensive care hospitalization numbers were recorded. Results: When the factors affecting the improvement of arterial blood gas findings were examined, it was determined that the improvement was independent with age, gender, BMI, SFT findings, C-reactive protein, pneumonia presence, GOLD staging, Charlson comorbidity index, MMRC score, CAT score, hospitalization time, antibiotic use time, steroid dose and duration of use. In addition, levels of inflammation markers (IL-6, TNF-α and MMP12) were similar among those with and without stabilization in week 6 (p>0.05). Conclusion: Similar clinical and laboratory courses were observed in patients presenting with COPD attacks, patients with and without improvement according to arterial blood gas PaO2. Inflammation markers (IL-6, TNF-α and MMP12) were not intended to be used as prognosis markers after COPD acute attack.