Histeroskopik septum rezeksiyonunun üreme sonuçları üzerine etkisinin ve postoperatif sonuçların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effects of hysteroscopic septum resection on reproductive outcomes and postoperative results
  1. Tez No: 949662
  2. Yazar: ESİN AKARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP ATAKAN AL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterin septum, Histeroskopi, Müllerian Anomaliler, Septum rezeksiyonu, Uterine septum, Hysteroscopy, Müllerian Anomalies, Septum Resection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Habitüel abortus / preterm eylem, primer ve sekonder infertilitesi olan kadınlarda histereskopik septum rezeksiyonun gebelik sonuçları üzerindeki etkisinin retrospektif olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011-Eylül 2024 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde histeroskopik septum rezeksiyonu yapılan 250 hasta retrospektif olarak incelendi. Veriler kadınların elektronik dosya kayıtları incelenerek, hastane sistemine kayıtlı iletişim numaraları aranarak ve e-Devlet işitme taraması kaydı bilgileri taranarak toplandı. Ancak 47 hastaya kayıtlardaki bilgi yetersizliği nedeniyle ulaşılamadığı için, 2 hasta infertilite dışı nedenlerle septum rezeksiyonu yaptırdığı için çalışmaya alınmadı. Geriye kalan 201 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların term ve preterm doğum öyküleri, doğum şekilleri, gebe kalma süreleri, YÜT ihtiyacı olup olmadığı incelendi. Bulgular: Hastalar primer infertil (%38), sekonder infertil (%12) ve habitüel abortus/preterm eylem (%50) olarak gruplandırıldı. Çalışmaya alınan tüm kadınlar incelendiğinde canlı doğum ile sonuçlanan gebelik oranı %76 idi. Sekiz kadın halen gebe idi. Habitüel abortus grubundaki 101 hastanın 81 (%80)'inde, primer infertil grubundaki 76 hastanın 53 (%70)'ünde, sekonder infertil grubundaki 24 hastanın 18 (%75)'inde canlı doğumla sonuçlanan gebelik oluştu. Gebeliklerin %46'sı ilk bir yıl içerisinde gerçekleşti. Oluşan gebeliklerin %77'si miadında, %23'ü geç preterm olarak gerçekleşti. Hiçbir kadında intraoperatif veya postoperatif komplikasyon izlenmedi. Kadınların 35'ine postoperatif kontrol HSG çekilmişti ve 17'sinde septumun tekrar yapıştığı izlendi. On yedi kadından 9'unun canlı doğumla sonuçlanan gebeliği vardı. Sonuç: Çalışmamızın bulgularına göre septum rezeksiyonunun tüm gruplarda canlı doğum oranlarını arttırdığını, abortus oranlarını azalttığını, gebe kalma süresini ve gebelik sonuçlarını iyileştirdiğini gördük.
Özet (Çeviri)
Objective: This study retrospectively examines the impact of hysteroscopic septum resection on pregnancy outcomes in women with habitual abortion / preterm labor, primary infertility, and secondary infertility. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 250 patients who underwent hysteroscopic septum resection at Atatürk University Faculty of Medicine Hospital between January 2011 and September 2024. Data were collected by reviewing women's electronic medical records, contacting registered phone numbers in the hospital system, and examining the e-Government hearing screening records. However, 47 patients were excluded due to insufficient information in the records, and 2 patients were excluded because they underwent septum resection for reasons other than infertility. Consequently, 201 patients were included in the study. The term and preterm birth histories, delivery methods, time to conception, and the need for assisted reproductive technologies (ART) were analyzed. Results: Patients were categorized into three groups: primary infertility (38%), secondary infertility (12%), and habitual abortion/preterm labor (50%). Among all women included in the study, the live birth rate was 76%. Eight women were still pregnant at the time of data collection. Live birth rates were 80% in the habitual abortion group (81 out of 101 patients), 70% in the primary infertility group (53 out of 76 patients), and 75% in the secondary infertility group (18 out of 24 patients). A total of 46% of pregnancies occurred within the first year after surgery. Of all pregnancies, 77% were full-term, and 23% were late preterm. No intraoperative or postoperative complications were observed. Postoperative hysterosalpingography (HSG) was performed on 35 women, and septal reformation was detected in 17 of them. Among these 17 women, 9 had pregnancies that resulted in live births. Conclusion: Our findings suggest that septum resection improves live birth rates, reduces abortion rates, and enhances conception time and pregnancy outcomes in all groups.