Cerrahi sonrası safra kaçağı gelişen kist hidatik hastalarında ERCP'nin etkinliği
Endoscopic therapy effectiveness of hepatic hydatid CYST disease in postoperative bile leakage
- Tez No: 682439
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ CUMALİ EFE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: safra kaçağı, kist hidatik, ERCP, bile leakage, hydatid cyst, ERCP
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Kistik ekinokokkoz (KE), Echinococcus cinsi ve Taeniidae familyasından sestodların larva (metacestode) evrelerinin sebep olduğu zoonotik bir enfeksiyondur . Yetişkin parazit yumurtaları ile enfeksiyon, insanlarda esasen karaciğerde (% 70) , ayrıca akciğerlerde (% 20) ve diğer organlarda (% 10) meydana gelen bir veya birkaç uniloküler kist oluşumuna sebep olur . Karaciğer ekinokokkozu sıklıkla asemptomatiktir. Kistin cerrahi olarak boşaltılmayla, bir safra kaçağı ortaya çıkabilir; bazen rezidüel kist boşluğuyla karın duvarı arasındaki iletişim nedeniyle biliokutanöz fistül gelişir . Biz de bu çalışmamızda, hepatik kist hidatik cerrahisi sonrası safra kaçağı gelişen hastaların ERCP yöntemiyle tedavisinin etkinliğini retrospektif değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Mart 2017 ile Nisan 2021 arasındaki dönemde, harran üniversitesi araştırma ve uygulama hastanesinde, hepatik hidatik hastalığı olan ve cerrahi sonrası safra kaçağı gelişen 46 hasta retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Diğer merkezlerde yapılan cerrahi rezeksiyon sonrası sarılık ve / veya kalıcı dış biliyer fistül nedeniyle safra fistül varlığından şüphelenildi. İnatçı eksternal safra fistülü, preoperatif olarak hidatik kist rezeksiyonu sonrası yerleştirilen perkütan drenden sürekli biliyer drenaj ile teşhis edildi. Safra kaçağının varlığı ERCP ile doğrulandı. Safra fistülünün yeri kolanjiyografide doğrulandıktan sonra sfinkterotomi ve safra stentleme veya nazobiliyer drenaj yapıldı.7-Fr nazobiliyer drenler veya 7-10 Fr stentler standart tekniklere göre yerleştirildi. Bulgular: Çalışmaya 15 erkek (%32.6), 31 kadın (%67.4) toplam 46 hasta dahil edildi. Erkeklerin yaş ortalaması 35.8 ± 14.7 (17-58), kadınların yaş ortalaması 36.2 ± 14.9 (18-76) bulundu. Cerrahi sonrası olguların 26'sında (%56.5) düşük dereceli, 20'sinde (%43.5) yüksek dereceli kaçak saptandı. Hastaların 2'si (%4.3) EST + NBD ile,36'sı (%78.3) EST + Stent, 8'i (%17.4) sadece EST ile tedavi edildi. 45 hasta başarıyla tedavi edildi. 1 hastada ameliyat endikasyonu oluştu Endoskopik tedavi başarı oranı oranı %97.8 olarak bulundu. Post ERCP pankreatit oranı %8.7 olarak bulundu. Çalışma popülasyonumuzda safra kaçağına bağlı mortalite yoktu. Sonuç: Endoskopik tedavi, çeşitli etiyolojilere sahip semptomatik safra kaçağının tedavisinde önemli bir rol oynar. Önceki inançlara dayanarak, safra kaçağının geç teşhisi, daha yüksek morbidite ve cerrahi riski ile ilişkilidir. Bununla birlikte mevcut çalışma ile hepatik kist hidatik komplike olan safra fistüllerinde endoskopik tedavinin etkili bir tedavi şekli olduğu sonucuna varıyoruz.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Cystic echinococcosis (CE) is a zoonotic infection caused by the larval (metacestode) stages of cestodes from the genus Echinococcus and the Taeniidae family . Infection with adult parasite eggs causes the formation of one or more unilocular cysts in humans, occurring mainly in the liver (70%), but also in the lungs (20%) and other organs (10%) .Liver echinococcosis is often asymptomatic. With surgical drainage of the cyst, a bile leak may occur; Sometimes a bilicutaneous fistula develops due to the communication between the residual cyst cavity and the abdominal wall. In this study, we aimed to retrospectively evaluate the efficacy of ERCP treatment in patients who developed bile leakage after hepatic hydatid cyst surgery. Material and Method: Between March 2017 and April 2021, 46 patients with hepatic hydatid disease and postoperative bile leakage in Harran University Research and Practice Hospital were retrospectively included in the study. The presence of a biliary fistula was suspected due to jaundice and/or persistent external biliary fistula after surgical resection performed in other centers. Persistent external biliary fistula was diagnosed by continuous biliary drainage from a percutaneous drain placed preoperatively after hydatid cyst resection. The presence of bile leakage was confirmed by ERCP. After the location of the biliary fistula was confirmed on cholangiography, sphincterotomy and biliary stenting or nasobiliary drainage were performed. 7-Fr nasobiliary drains or 7-10 Fr stents were placed according to standard techniques. Results: A total of 46 patients, 15 male (32.6%) and 31 female (67.4%), were included in the study. The mean age of the men was 35.8 ± 14.7 (17-58) and the mean age of the women was 36.2 ± 14.9 (18-76). Postoperatively, 26 (56.5%) low-grade and 20 (43.5%) high-grade leaks were detected. Of the patients, 2 (4.3%) were treated with EST + NBD, 36 (78.3%) with EST + Stent, 8 (17.4%) with EST alone. 45 patients successfully treated. Surgery indication occured in 1 patient. The endoscopic treatment success rate was 97.8%. The post ERCP pancreatitis rate was 8.7%. There was no mortality due to bile leakage in our study population. Conclusion: Endoscopic therapy plays an important role in the treatment of symptomatic bile leakage of various etiologies. Based on previous beliefs, late diagnosis of bile leakage is associated with higher morbidity and surgical risk. However, with the current study, we conclude that endoscopic therapy is an effective treatment modality in biliary fistulas complicated by hepatic hydatid cysts.