Performance analysis of turkish electric distribution companies by data envelopment analysis and unit regression analysis
Veri zarflama analizi ve (0,1) regresyon analizi iletürkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerinin performansanalizi
- Tez No: 682622
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN KUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Beta regresyon, Elektrik dağıtım şirketleri, Kumaraswamy regresyon, Veri zarflama analizi, Beta regression, Data envelopment analysis, Electricity distribution companies, Quantile regression
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Elektrik enerjisi, bugün dünyamız için en iyi ve en önemli enerji türü olarak kabul edilmektedir. Ülkelerin kaydettikleri ilerlemenin tükettikleri elektrik enerjisi miktarıyla ölçüldüğü, yaşamın omurgası ve kalkınmanın kaynağıdır. Bu nedenle elektrik sektörü ülkelerin kalkınma politikalarında çok büyük önem taşımakta ve bir yatırım cazibe merkezidir.Elektrik dağıtım şirketleri, konut, sanayi, tarım, hizmet, araştırma, askeri ve diğer tüm sektörlere elektrik sağlamaktan sorumlu oldukları için bu sektörün doğal yüzünü temsil etmektedir.Bu nedenle, bu çalışmanın ilk aşamasında, Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerinin performansı, parametrik olmayan bir yöntem olan Veri Zarf Analizi (VZA) kullanılarak incelenmiştir. Elektrik dağıtım şirketleri, aynı girdi ve çıktılara sahip bu şirketlerin göreli verimliliğini değerlendirmek için VZA modellerinde karar verme birimlerini (KVB'ler) temsil etti. VZA modellerinin oluşturulmasında Personel Sayısı, Yatırım Tutarı (TL), Trafo Kurulu Gücü (MVA), Kayıp-Kaçak (MWh) ve kablo uzunluğu (km) girdi olarak alınmıştır. Çıktılar Temin Edilen Enerji Miktarı (MWh), Dağıtım Şirketi Bölge Yüz ölçümü (km²), net tüketim (MWh) ve Abone Sayısıdır. Bu değişkenler, Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerinin hizmet verimliliğini değerlendirmek için kullanılmıştır. İkinci aşamada, birinci aşamadan elde ettiğimiz şirketler için etkinlik puanları bağımlı değişken olarak kabul edilmektedir. Ardından, performansı etkileyen dış değişkenlerin etkisi beta ve Kumaraswamy regresyon analizi ile incelenmiştir. Ayrıca beta ve Kumaraswamy regresyon analizinin yanı sıra yeni bir kantil tip regresyon analizi de önerilmiş ve verilerimize uygulanmıştır. Bu aşamada Köy ve Belde Sayısı, direk sayısı, dağıtım şirketi bölge nüfusu, yıllık arıza ve kesinti, trafo sayısı, armatür ve lamba sayısı değişkenlerinin verimlilik puanı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Her şirket için yılda 15 spesifikasyon (değişken) ile 2007'den 2019'a kadar elektrik dağıtım şirketlerine ilişkin verileri kullandık. Sonuçlar, 21 şirketin 11'inin 13 yıl boyunca verimli olduğunu ve ayrıca dış değişkenlerin çoğunun puanlar üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu gösteriyor.
Özet (Çeviri)
Electric energy is considered the best and most important type of energy for our world today. It is the backbone of life and the source of development, where countries' progress is measured by the amount of electrical energy they consume. Therefore, the electricity industry occupies very great importance in the development policy of countries and is an investment attraction. Electricity distribution companies represent the actual front of this sector, as they are responsible for delivering electricity to all sectors, whether residential, industrial, agricultural, service, research, military, and others. Therefore, in the first stage of this study, the performance of electricity distribution companies in Turkey was examined using a non-parametric method, the Data Envelope Analysis (DEA). Electricity distribution companies represented decision-making units (DMUs) in DEA models to assess the relative efficiency of these companies, which have the same inputs and outputs. In building the DEA models, the number of employees, amount of investment (TL), installed power (MVA), power losses (MWh), and cable length (km) were taken as inputs. The outputs were total electricity generation (MWh), urban serviced area (km2), net consumption (MWh), and the number of customers. These variables were used to assess the service efficiency of the electricity distribution companies in Turkey. In the second stage, the efficiency scores for companies, which we obtained from the first stage, are accepted as a dependent variable. Then, the effect of external variables affecting performance is examined by beta and Kumaraswamy regression analysis. In addition, a new quantile type regression analysis is also proposed, and it is applied to our data besides beta and Kumaraswamy regression analysis. At this stage, the effects of the variables of the number of villages and towns, number of poles, distribution company region population, annual breakdown and interruption, number of transformers, and the number of fixtures and lamps on the efficiency score were examined. We used data on electricity distribution companies from 2007 to 2019, with 15 specifications (variable) for each company per year. The results show that 11 of the 21companies are still efficient, along 13 years, and also, the effect of most of the external variables on the scores is statistically significant.