Bioactive secondary metabolites from Garcinia nigrolineata planch. ex t. anderson (guttiferae)
Guttıferae famılyasından Garcinia nigrolineata planch ex t. anderson taksonunun bioaktif sekonder metabolitleri
  1. Tez No: 682623
  2. Yazar: IBRAHEM ADHAM DITBACHATURKMANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Ziraat, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Garcinia nigrolineata, Guttiferae, Prenylated xanthones, Antibakteriyel, Antibiyofilm, Garcinia nigrolineata, Guttiferae, Prenylated xanthones, Antibacterial, Antibiofilm
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Guttiferae ailesinin Garcinia cinsi, üyeleri önemli biyolojik aktivitelere sahip bileşikler üreten en büyük cinslerden biridir. Bu cinsin üyelerine ait bileşiklerin çoğu, diğerleri arasında antimikrobiyal, anti-enflamatuar, anti-viral, antikanser, antitümör ve antioksidan aktiviteler sergilenmiştir. Bu nedenle, bu araştırmanın odak noktası, Güneydoğu Asya'da yaygın olarak bulunan Garcinia nigrolineata Planch. ex T. Anderson (Guttiferae familyası) üzerinde yapılmıştır. G. nigrolineata bitki türünden diklormentan ekstrasyonu kullanılarak kurtulmuş lateksinden izole edilen on farklı bioaktif sekonder metabolit; cowagarcinone C (I), cowaxanthone (II), α-mangostin (III), cowaxanthone B (IV), cowanin (V), fuscaxanthone A (VI), fuscaxanthone B (VII), xanthochymusxanthones A (VIII), 7-O-methylgarcinone E (IX), cowagarcinone A (X)'dir. Bu çalışmada izole edilen bileşiklerin (I-X) yapıları, 1D, 2D Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) ve Yüksek Çözünürlüklü Kütle Spektrometresi (HRMS) verilerinin kapsamlı analizine dayanılarak oluşturulmuştur. Ayrıca 1H ve 13C NMR'leri ve diğer fiziksel veri kümelerinin literatür de bildirilenlerle karşılaştırılmıştır. İzole edilen bileşikler I - X (VIII hariç), birkaç referans suşuna ve çoklu ilaca dirençli izolatlara karşı antibakteriyel aktiviteleri açısından değerlendirilmiştir. Test edilen bileşikler arasında sadece a-mangostin (III) ve Cowanin (V) antibakteriyel aktivite göstermiştir. α-Mangostin (III), Enterococcus faecalis ATCC 29212 ve çoklu ilaca dirençli E. faecalis B3 /101 (VRE)'lara karşı 4 μg / mL MIC değerleri göstermiştir, sırasıyla Staphylococcus aureus ATCC 29213 ve S. aureus (MRSA)'lara karşı ise 8 μg/mL MIC değerleri göstermiştir. Öte yandan, cowanin (V), Enterococcus faecalis ATCC 29212 ve çoklu ilaca dirençli E. faecalis B3 /101 (VRE)'lara karşı 8 ve 4 μg/mL'lik MIC değerlerini sergilemiştir. Ancak hem S. aureus ATCC 29213 hem de S. aureus (MRSA)'lara karşı inaktiftir. Ayrıca II, III, V, VI ve IX, E. faecalis ATCC 29212'de antibiyofilm oluşumunun inhibisyonunu gösterirken, II, III, IV, V ve VI, S. aureus ATCC 29213'te antibiyofilm oluşumunun inhibisyonunu göstermemiştir. α-Mangostin (III), biyofilm oluşumunu inhibe etmek için en yüksek kapasiteyi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The genus Garcinia of the Guttiferae family is one of the largest genera whose members produce compounds with important biological activities. Many of the compounds of members of this genus exhibited antimicrobial, anti-inflammatory, anti-viral, anticancer, antitumor and antioxidant activities, among others. For this reason, the focus of this research was on Garcinia nigrolineata Planch. ex T. Anderson (Family Guttiferae), which is commonly found in Southeast Asia. Ten metabolites namely cowagarcinone C (I), cowaxanthone (II), α-mangostin (III), cowaxanthone B (IV), cowanin (V), fuscaxanthone A (VI), fuscaxanthone B (VII), xanthochymusxanthones A (VIII), 7-O-methylgarcinone E (IX), cowagarcinone A (X) were isolated from its dried latex. The structures of the isolated compounds (I-X) were established based on extensive analysis of 1D, 2D NMR, and in some cases, HRMS spectral data, as well as by comparison of their 1H and 13C NMR and other physical data with those reported in the literature. The isolated compounds I – X (except VIII) were evaluated for their antibacterial activity against several reference strains and multidrug-resistant isolates. Among the test compounds, only α-mangostin (III) and cowanin (V) exhibited relevant antibacterial activity. α-Mangostin (III) showed MIC values of 4 μg/mL against Enterococcus faecalis ATCC 29212 and a multidrug-resistant E. faecalis B3/101 (VRE) and 8 μg/mL against Staphylococcus aureus ATCC 29213 and S. aureus (MRSA), respectively. On the other hand, cowanin (V) exhibited MIC values of 8 and 4 μg/mL against Enterococcus faecalis ATCC 29212 and a multidrug-resistant E. faecalis B3/101 (VRE), respectively but inactive against both S. aureus ATCC 29213 and S. aureus (MRSA). Moreover, II, III, V, VI and IX showed inhibition of antibiofilm formation in E. faecalis ATCC 29212 whereas II, III, IV, V and VI inhibited antibiofilm formation in S. aureus ATCC 29213. α-Mangostin (III) showed the highest capacity to inhibit biofilm formation.