Bir müzecilik terimi önerisi olarak bağlam sergileme ve antik sergileme bağlamının müzelere uyarlanması
Context exhibition as a suggestion for the museum studies terminology and adapting the context of ancient exhibitions to museums
- Tez No: 682673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Sergileme, Bağlam, Müze Sergilemeleri, Bağlam Sergileme, Antik Çağ, Antik Yunan, Anadolu, Antik Çağ Sergileme Bağlamı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Sergileme içgüdü temelli bir eylem olarak insanlık tarihinin başlangıcından itibaren, insanlığın tüm eserlerinde izlenebilir bir kavramdır. Bu kavramın, sanatla ve güzellikle ilişkisi bağlamında estetik kaygı, sergilemenin hem motivasyonu hem de göstergesi niteliğinde değerlendirilebilir. Sergileme, bir dışavurum olduğundan sergileme eylemini gerçekleştiren devlet, birey ya da grupların düşünce yapısını ve nasıl görülmek istediğini ifade eden bir araçtır. Birçok bileşenin birlikte değerlendirilmesiyle edinilen bağlam bilgisi, sergileme eylemlerinin de gerçekleştirildiği tarihsel süreci aydınlatmada ve anlamlandırmada önemli rol oynamaktadır. Müzecilik çalışmaları için sergileme, müzenin izleyiciyle ilişki kurmasını sağlayan noktada bulunmaktadır. Geçmişi görsel olarak sunması bakımından Antik Çağ'ın izlenebildiği mekanlar olarak müzelerin, Antik Çağ bağlamını, dönemin nesneleriyle birlikte sergilemesi, izleyicilerin nesnelerin ait olduğu tarihsel süreci ve nesneleri kullanan kişilerin yaşadığı bağlamı da anlamasını sağlayabilir. Bu çalışmada, Antik Çağ'ın sergileme eylemleri, Antik Çağ öncesini de içerecek şekilde Üst Paleolitik Çağ'dan Hellenistik Çağ sonuna kadarki tarihsel süreçte izlenerek, dönemlerin sergileme bağlamları incelenmiştir. Anadolu coğrafyası bu izlemede ön plandadır. Dönemin genel sanat anlayışını yansıtan bazı dünya örnekleri de çalışma kapsamına alınmıştır.Antik Çağ bağlamlarının müzelere uygulanabilirliğinin anlaşılabilmesi için müze-sergileme ilişkisinin süreçleri de ele alınmıştır. Bu sayede sergilemenin müzenin izleyiciyle iletişim kurma noktasında bulunduğu anlaşılmış, Antik Çağ bağlamının deneyimlenebilir olmasını sağlamak amacıyla“Bağlam Sergileme”bir terim olarak müzecilik terminolojisine önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a concept based on intuitive behaviour, exhibition can be observed in all of humanity's artifacts throughout the human history. In the context of relationship between exhibition and art & beauty, aesthetic concerns can be considered as both motivation and indicator of exhibition. Furthermore, exhibition is an instrument of expression which reveals the mindset of the exhibitor government, individual or group and indicates the way that exhibitor wants to be perceived. Therefore, a context obtained by evaluating different components is essential for illumination and interpretation of historical process regarding exhibition act. Exhibition enables a relationship between audience and museum for Museum Studies. Museums where Ancient Age can be observed visually not only show audience the era's context along with objects, but also explain context of living during the era. In this thesis, exhibition contexts of Ancient Age are examined by monitoring exhibition acts starting from Upper Palaeolithic Era to Hellenistic Era, covering pre-Ancient Age as well. Anatolian landscape is in the focus of this monitoring. Some global examples which reflect era's general sense of art are in scope of this thesis as well. Museum – exhibition relationship is discussed to understand context of Ancient Age's applicability to museums. Therefore, it has been clarified that exhibition stands where museum communicates with audience. To prevent this