Çapraz kamalı haddeleme yöntemiyleküresel parça üretimi yapan makinanıntasarımı ve prototip imalatı
Design and prototype production of the machine producingball spare parts with cross wedge rolling method
- Tez No: 682714
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM SİNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Haddeleme, Çapraz Kamalı Haddeleme, Sistematik Tasarım, Rolling, Cross Wedge Rolling, Systematic Design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada; Çapraz Kamalı Haddeleme (ÇKH) yöntemiyle özel form verilmiş kalıp vasıtasıyla iş parçası üretimi yapan bir makinenin tasarım ve imalatı yapılmıştır. Makinenin tasarımında, sistematik tasarım metodu kullanılmıştır. Geleneksel üretim yöntemlerine göre birçok avantajı bulunmasına karşın ÇKH yöntemi, karmaşık kalıp tasarımı ve yorucu deneme süreçleri nedeniyle endüstride fazla tercih edilmeyen, kullanım alanı gerektiği kadar gelişmemiş bir yöntemdir. Tasarım aşamasında öncelikle sistemin sınırlandırmalarının belirlendiği tasarım şartnamesi oluşturulmuştur. Şartnameye göre tasarım; 13 mm çapında küre şeklinde bir parçayı üretebilecek nitelikte tanımlanmıştır. Bu sınırlar çerçevesinde hareket oluşumu ve iletimi aşamaları belirlenerek bu aşamalar ile ilgili 6 adet farklı çözüm alternatifi türetilmiştir. Oluşturulan 6 adet alternatif, maliyet, ergonomi, emniyet vb. kriterlere göre değerlendirilerek en yüksek puana erişen 1 ve 5 numaralı alternatifler uygun çözüm olarak belirlenmiştir. Bu iki alternatif kendi içinde değer profil diyagramına göre avantajlı ve dezavantajlı yönleri kıyaslanarak 1 numaralı seçeneğin sistem için en uygun çözüm olduğuna karar verilmiş ve tasarım bu çözüme göre gerçekleştirilmiştir. Şekillendirilecek parçaya ön ısıtma işlemi uygulanmayacağı için deney çubukları yumuşak ve kolay şekillendirilebilir bir malzeme olan kurşundan üretilmiştir. Bu nedenle şekillendirme merdaneleri Ç1040 malzemeden imal edilmiş ve ısıl işlem uygulanmamıştır. İki kademeli redüktörle 41 d/d‟ ya düşürülen dönüş hızı merdanelere açısal esneklik sağlayan şaftlar ile iletilerek şekillendirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Deney çubukları ile yapılan çalışmalar sonucunda 13 mm çapında küresel şekilli parçalar üretilmiştir. Bu çalışma kapsamında tasarımı geliştirilecek ve imal edilecek ÇKH sistemi ile bu alanda yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak ve çarpan etkisi ile bu sistemin tanınmasını ve kullanılmasını sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; The design and manufacture of a machine that produces workpieces by means of a specially formed mold by cross-wedge rolling method. Systematic design method is used in the design of the machine. Although there are many advantages compared to traditional production methods, the cross-wedge rolling method is a method which is not preferred much in the industry due to its complex mold design and exhausting trial processes, and its usage area is not developed as required. At the design stage, first of all, the design specification was determined in which the limitations of the system were determined. Design according to specification; Defined to produce a spherical piece with a diameter of 13 mm. Within the framework of these limits, motion formation and transmission stages were determined and 6 different solution alternatives related to these stages were derived. Created 6 alternatives, cost, ergonomics, safety and so on. The alternatives numbered 1 and 5 which reached the highest score were determined as the appropriate solution. By comparing the advantageous and disadvantageous aspects of these two variants with respect to the value profile diagrams, it was decided that variant 1 was the most suitable solution for the system and the design was realized accordingly. Since the part to be shaped is not preheated, the test sticks are made of lead which is a soft and easily formable material. Therefore, the forming rollers are made of Ç1040 material and no heat treatment is applied. Forming process is realized by transmitting the rotational speed reduced to 41 rpm with two-stage gearboxes with shafts providing angular flexibility. 13 mm diameter spherical shaped pieces were formed as a result of the studies performed with the test rods. In this study, it is aimed to contribute to the studies in this field with the cross wedge rolling system to be developed and manufactured and to ensure the recognition and use of this system with multiplier effect.