Tip 2 diyabetli bireylerin hipoglisemik güven düzeyleri ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determining the factors associated with hypoglycemic confidence levels of type 2 diabetes individuals
- Tez No: 682770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BÜYÜKKAYA BESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Tip 2 Diyabet, Hipoglisemi, Hipoglisemik Güven, Diabetes, Type 2 Diabetes, Hypoglycemia, Hypoglycemic Confidence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu araştırma, tip 2 diyabetli bireylerin hipoglisemik güven düzeyi ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişkisel tipte olup, dahil edilme kriterlerine uygun 175 tip 2 diyabetli birey ile yürütülmüştür. Çalışmada literatür doğrultusunda hazırlanan Tanıtıcı Özellikler Soru Formu, Hipoglisemik Güven Ölçeği, Hipoglisemi Korku Ölçeği, Diyabet Güçlendirme Ölçeği ve Hipoglisemi Farkındalık Anketi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum), Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, Spearman Korelasyonu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan tip 2 diyabetli bireylerin hipoglisemik güven ölçeği puan ortalaması (2,16 ± 0,71) ile sosyodemogrofik öyküsü (eğitim, yaş, ekonomik durum vb.), diyabet öyküsü (diyabet komplikasyonu, tedaviye uyum vb.), hipoglisemi öyküsü (hipoglisemi sıklığı, hipoglisemi farkındalığı vb.) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Hipoglisemik güven ölçeği puan ortalaması ile hipoglisemi korkusu arasında negatif korelasyon olduğu (r:-0,53), diyabet güçlendirme ölçeği puan ortalaması ile de pozitif korelasyon (r: 0,42) gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Hipoglisemi yönetiminde, hipoglisemik güven düzeyine ve ilişkili faktörlerine odaklanmak oldukça önemlidir. Diyabetli bireyin hipoglisemik güven düzeyinin yükseltilmesi için bireyi güçlendirmek, hipoglisemi sıklığını azaltmak ve hipoglisemi farkındalığını sağlamak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the factors associated with hypoglycemic confidence level of individuals with type 2 diabetes. Method: The research is of descriptive and relational type and was conducted with 175 individuals with type 2 diabetes who meet the inclusion criteria. Introductory Features Questionnaire, Hypoglycemic Confidence Scale, Hypoglycemia Fear Scale, Diabetes Empowerment Scale and Hypoglycemia Awareness Questionnaire prepared in line with the literature were used in the study. Descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum), Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, Spearman Correlation, were used in the evaluation of the data. Results: The hypoglycemic confidence scale mean score (2,16 ± 0,71) of individuals with type 2 diabetes included in our study and their sociodemographic history (education, age, economic status, etc.), diabetes history (diabetes complication, treatment compliance, etc.), hypoglycemia history (hypoglycemia frequency, hypoglycemia awareness, etc.) It was determined that there is a statistically significant difference between. It was found that there was a negative correlation (r:- 0,53) between the mean score of the hypoglycemic confidence scale and the fear of hypoglycemia, and a positive correlation (r: 0,42) with the average score of the diabetes empowerment scale. Conclusion: In the management of hypoglycemia, it is important to focus on the hypoglycemic confidence level and related factors. In order to increase the hypoglycemic confidence level of the diabetic individual, it is necessary to empowerment the hypoglycemia management, reduce the frequency of hypoglycemia and ensure hypoglycemia awareness.