COVID-19 pnömonisinde serum pentraksin-3 düzeyinin prognostik değeri
Prognostic value of serum pentraxin-3 levels in COVID-19 pneumonia
  1. Tez No: 682828
  2. Yazar: DENİZ AKÇAYÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pentraxin-3, prognosis, mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Kısa sürede küresel salgın haline gelen COVİD-19 pandemisi hafif hastalık tablosundan, yoğun bakım ihtiyacına kadar geniş bir yelpazede seyredebilir. Hastalık şiddetini ve prognozu tahmin eden laboratuvar parametreleri ve biyobelirteçler kritik öneme sahiptir. Çalışmamızda ekstrasellüler matriksin bir komponenti olup, mikroorganizmalara karşı doğal bağışıklıkta rol oynayan pentraksin-3 (PTX-3)'ün COVID-19 pnömonisinde hastalık ağırlığı, prognoz ve mortaliteye etki eden bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini göstermeyi amaçladık Gereç Yöntem: Prospektif olarak planlanan çalışmamıza COVID-19 pnömonisi tanısı almış 132 hasta ile sağlıklı 50 gönüllü dahil edildi. Her iki gruptan serum PTX-3 düzeyini ölçmek amacıyla örnek alındı. COVID-19 hastalarından hastane yatışlarında istenen laboratuvar parametreleri, radyolojik görüntülemeleri, fizik muayeneleri, demografik özellikleri incelendi. Yaş, sigara kullanımı, influenza ve pnömokok aşıları ile ek hastalıklar sorgulandı. Pnömoni ağırlık indeksi (PSI), CURB-65 ve MuLBSTA skorları hesaplandı. Serum PTX-3 örnekleri ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) yöntemi ile ölçüldü. Hastaların prognozunu gösteren hastanede kalış süresi, oksijen ihtiyacında artış, yoğun bakım ihtiyacı ve takipte, 30 ve 90 günlük mortalite verileri kaydedildi. Bulgular: Serum PTX-3 düzeyi oksijen ihtiyacında artış (p 0,05). Sonuç: Çalışmamızda COVID-19 pnömonisinde başvuruda bakılan serum PTX-3 düzeyini ile oksijen ihtiyacında artış, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmış olup, hastaların takibinde kullanılabilecek bir biyobelirteç olabileceği düşünülmüştür. Daha fazla hasta ile yapılacak çalışmalar ile klinik kullanımda yerinin netleştirilmesi gerekmektedir. Anahtar Kelime: COVID-19, Pentraksin-3, prognoz, mortalite
Özet (Çeviri)
Objective: COVID-19 was regarded as a pandemic in a short time, with its clinical course varying from a mild disease to a need of intensive care. Laboratory parameters and biomarkers that predict disease severity and prognosis are critical. PTX-3, which is defined as a microvascular inflammation marker, is responsible for the resistance against bacteria, viruses, fungi and the regulation of inflammatory processes. Our study aims to examine the relationship between Pentraxin-3, a component of the extracellular matrix and plays a role in innate immunity against microorganisms, Material and Method: 132 patients diagnosed with COVID-19 and 50 healthy volunteers were included in the prospectively planned study. A sample was taken from each group to measure the serum PTX-3 level. Laboratory parameters, radiological imaging, physical examination and demographic characteristics of COVID-19 patients were scanned. Factors such as age, smoking habit, influenza and pneumococcal vaccines and additional diseases were questioned. Pneumonia severity index (PSI), CURB-65 and MuLBSTA scores were calculated. Pentraxin-3 samples were studied by ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) method. Duration of hospital stay, increase in oxygen demand, need for intensive care and mortality data during hospitalization, 30 and 90 days were recorded, which showed the prognosis of the patients. Results: Serum PTX-3 levels were associated with increased oxygen demand (p 0,05). Conclusion: In our study, a significant relationship was identified between the serum PTX-3 levels measured at the time of admission in COVID-19 pneumonia and the increase in oxygen demand, the need for intensive care and mortality. Pentraxin-3 is thought to be useful in monitoring patients. It is necessary to clarify its place in clinical use with larger studies.