Geriatrik hastalarda malnütrisyon ve sarkopeninin morbidite üzerine etkisinin GLIM ve EWGSOP2 kriterleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of malnutrition and sarcopenia on morbidity in geriatric patients using GLIM and EWGSOP2 criteria
- Tez No: 682827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Geriatrics, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Sarkopeni, Geriatri, Morbidite, Malnutrition, Sarcopenia, Geriatrics, Morbidity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Ülkemizde ve Dünya'da yaşlı nüfus hızla artmaktadır. Yaşlanmayla birlikte geriatrik sendromlar adı verilen, hastaların yaşam kalitesini ve günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen problemlerin görülme sıklığı artmaktadır. Malnütrisyon ve sarkopeni de bu sık görülen geriatrik sendromlardan ikisidir. Daha önceden bu sendromların tanısında farklı kriter setleri tanımlanmış olmakla beraber GLIM kriterleri malnütrisyonun tanısında, EWGSOP2 kriterleri ise sarkopeninin tanısında literatürdeki en güncel tanı kriterleridir. Bu iki kriter setiyle yapılan çalışmalar henüz sınırlı sayıdadır. Biz bu çalışmamızda sırasıyla GLIM ve EWGSOP2 kriterleri ile tanımlanan malnütrisyon ve sarkopeninin geriatrik popülasyonda düşme, elektif olmayan hastane başvurusu ve hastane yatışı gibi morbiditeler üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye ve Geriatri polikliniklerine başvuran altmış beş yaş ve üzeri, çalışmaya dahil edilme-dışlama kriterlerine uygunluk gösteren ve çalışmaya katılmayı kabul eden 190 hasta (107 kadın, 83 erkek) çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların onamı alındıktan sonra yaş, cinsiyet, eşlik eden kronik hastalıkları ve ilaç kullanımları sorgulandı ve kaydedildi. Hastaların antropometrik ölçümleri alındı. Bioelektriksel impedans analizi (BIA), el sıkma kuvveti ve dört metre yürüme testi yapıldı. Son bir haftadaki oral alımları sorgulandı, biyokimyasal olarak CRP tetkiki istendi ve sonuçlar kaydedildi. Kaydedilen sonuçlarla GLIM ve EWGSOP2 kriterlerine göre hastaların malnütrisyon ve sarkopeni evreleri belirlendi. Altı aylık takip süresi sonucunda hastaların düşme, elektif olmayan hastane başvurusu ve hastane yatışı durumları sorgulanarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 190 hastanın 107'si (%56,3) kadın, çalışma popülasyonunun yaş ortancası 70,5 (en genç 64, en yaşlı hasta 89 yaşında)'dir. Hastaların %81,6'sı ilkokul mezunu ve daha az eğitim seviyesine sahipti. Hastaların %65,3'ü eşiyle birlikte yaşıyordu. Kronik hastalıklardan en sık hipertansiyon (%57,9), ikinci sıklıkta ise diyabetes mellitus (%48,9) eşlik ediyordu. GLIM kriterlerine göre hastaların %32,3'ü malnütre (evre 1 ya da evre 2), EWGSOP2 kriterlerine göre hastaların %32,6'sı sarkopenik (sarkopeni ya da ağır sarkopeni) olarak bulundu. Malnütrisyon ve sarkopeni ile düşme riski arasındaki ilişkinin değerlendirildiği analizde ileri yaş, GLIM kriterlerine göre malnütre olmak, azalmış el sıkma kuvveti, azalmış yürüme hızı ve EWGSOP2 kriterlerine göre sarkopenik olmak istatistiksel olarak anlamlı seviyede ilişkili bulundu. Malnütrisyon ve sarkopeni ile elektif olmayan hastane başvurusu arasındaki ilişkinin değerlendirildiği analizde ileri yaş, yüksek CRP değeri, azalmış yürüme hızı, azalmış el sıkma kuvveti, GLIM kriterlerine göre malnütre olmak, osteoporoz, KAH ve EWGSOP2 kriterlerine göre sarkopenik olmak istatistiksel olarak anlamlı seviyede ilişkili bulundu. Malnütrisyon ve sarkopeni ile hastane yatışı arasındaki ilişkinin değerlendirildiği analizde ileri yaş, azalmış yürüme hızı, azalmış el sıkma kuvveti ve eşlik eden KOAH varlığı istatistiksel olarak anlamlı seviyede ilişkili bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda düşme ve elektif olmayan hastane başvurusu üzerine sırasıyla GLIM ve EWGSOP2 kriterlerine göre tanımlanan malnütrisyonun ve sarkopeninin anlamlı etkisi olduğunu bulduk. Ayrıca EWGSOP2 kriterlerinden olan azalmış el sıkma kuvveti ve azalmış yürüme hızının hastane yatışı üzerine anlamlı etkisi olduğu sonucunu elde ettik. Bununla birlikte ileri yaşın her üç morbidite üzerine de anlamlı etkisi olduğu sonucuna ulaştık. Çalışmamızdaki hastalarda sık görülen ek kronik hastalıkların da (DM, KAH, osteoporoz gibi) morbidite gelişimi üzerine etkili olduğunu gözlemledik. Hastaneye yatış dışındaki sonlanım noktalarının gerçekleşme riskinin (rölatif risk olarak) malnütre ve sarkopenik hasta gruplarında olmayanlara göre anlamlı derecede yüksek olduğunu saptadık. Bu nedenle geriatrik hasta muayene ve takibinde sık görülen geriatrik sendromlardan olan malnütrisyon ve sarkopeni akılda tutulmalı, erken tanı ve tedavisi açısından değerlendirilmelidir. Böylelikle hastaların yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine olan olumsuz etkileri minimuma indirilebilir. Literatürde bu konuyla alakalı az sayıda yayın bulunması nedeniyle kesin bir yargıya varmak zordur. Bu konuda yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The elderly population is increasing rapidly in our country and in the world. With aging, the incidence of problems called“geriatric syndromes”that negatively affect the quality of life and activities of daily living of patients increases. Malnutrition and sarcopenia are two of these common geriatric syndromes. Although different sets of criteria have been defined previously for the diagnosis of these syndromes, the GLIM criteria are the most current diagnostic criteria in the literature for the diagnosis of malnutrition, and the EWGSOP2 criteria for the diagnosis of sarcopenia. Studies with these two criteria sets are still limited. In this study, we aimed to evaluate the effects of malnutrition and sarcopenia, defined by GLIM and EWGSOP2 criteria, on morbidities such as falls, unscheduled hospital visit and hospitalization in the geriatric population, respectively. Materials and methods: 190 patients (107 female, 83 male) who were admitted to Ankara Training and Research Hospital Internal Medicine and Geriatrics outpatient clinics, aged 65 and over, complying with the inclusion-exclusion criteria and accepted to participate in the study were included in the study. After obtaining the consent of the patients, age, gender, concomitant chronic diseases and drug use were questioned and recorded. Anthropometric measurements of the patients were taken. Bioelectrical impedance analysis (BIA), handgrip strength and four meters walking test were performed. Oral intake in the last week was questioned, biochemical CRP examination was requested and the results were recorded. With the recorded results, malnutrition and sarcopenia stages of the patients were determined according to the GLIM and EWGSOP2 criteria. At the end of the six-month follow-up period, the cases of falling, unscheduled hospital visit and hospitalization were questioned and recorded. Results: Of the 190 patients participating in the study, 107 (56.3%) were female, and the median age of the study population was 70.5 (youngest 64, oldest patient 89 years old). 81.6% of the patients were primary school graduates and had less education level. 65.3% of the patients lived with their spouses. Hypertension (57.9%) was the most common chronic disease, followed by diabetes mellitus (48.9%). According to the GLIM criteria, 32.3% of the patients were found to be malnourished (stage 1 or stage 2), and according to the EWGSOP2 criteria, 32.6% of the patients were sarcopenic (sarcopenia or severe sarcopenia). In the analysis evaluating the relationship between malnutrition and sarcopenia and the risk of falling, advanced age, being malnourished according to the GLIM criteria, decreased handgrip strength, decreased gait speed and sarcopenic according to the EWGSOP2 criteria were found to be statistically significantly associated. In the analysis evaluating the relationship between malnutrition and sarcopenia and unscheduled hospital visit, advanced age, high CRP value, decreased gait speed, decreased handgrip strength, malnutrition according to GLIM criteria, osteoporosis, CAD, and sarcopenia according to EWGSOP2 criteria were found to be statistically significantly associated. In the analysis in which the relationship between malnutrition and sarcopenia and hospitalization was evaluated, advanced age, decreased gait speed, decreased handgrip strength and the presence of concomitant COPD were found to be statistically significantly related. Conclusion: As a result of our study, we found that malnutrition and sarcopenia, defined according to the GLIM and EWGSOP2 criteria, respectively, had a significant effect on falls and unscheduled hospital visits. In addition, we obtained the result that decreased handgrip strength and decreased gait speed, which are EWGSOP2 criteria, have a significant effect on hospitalization. However, we concluded that advanced age has a significant effect on all three morbidities. We observed that common chronic diseases (such as DM, CAD, osteoporosis) in the patients in our study were also effective on the development of morbidity. We found that the risk of endpoints other than hospitalization (as a relative risk) was significantly higher in the malnourished and sarcopenic patient groups than those without. Therefore, malnutrition and sarcopenia, which are common geriatric syndromes in geriatric patient examination and follow-up, should be kept in mind and evaluated in terms of early diagnosis and treatment. Thus, the negative effects on patients' quality of life and activities of daily living can be minimized. It is difficult to make a definitive judgment because there are few publications on this subject in the literature. We think that there is a need for more comprehensive studies on this subject.