Doğu Marmara Bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı bulunan bireylerin psikolojik semptomlarının incelenmesi
An investigation of psychological symptoms of individuals with social media addiction in East Marmara Region
- Tez No: 682848
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOZBUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: sosyal medya, psikolojik semptomlar, doğu marmara, bağımlılık, social media, psychological symptoms, east marmara, addiction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada“Doğu Marmara Bölgesi'nde Sosyal Medya Bağımlılığı Bulunan Bireylerin Psikolojik Semptomlarının İncelenmesi”çalışılmıştır. Araştırma Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası (TURBAHAR) Projesi kapsamında Doğu Marmara Bölgesi'nde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada sosyal medya bağımlılığı ile psikolojik semptomlar arasındaki ilişki incelenmiştir. TURBAHAR çalışmasına dahil olan katılımcılardan 9 bölge arasında Doğu Marmara Bölgesi içerisinde Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde ikamet eden 1501 erkek ve 1498 kadın olmak üzere toplam 2999 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı (SPSS) kullanılarak analize tabii tutulmuştur. Sosyal medya bağımlılığı Davranış Etkileme Yükü Formu'ndan alınan veriler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada ayrıca Derogatis (1992) tarafından geliştirilen Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Sosyodemografik Form kullanılmıştır. Sosyal medya bağımlılığı ile psikolojik semptomlar arasındaki ilişki SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sosyal medya bağımlılığı ile demografik özellikler arasındaki ilişkinin regresyon analizi ile incelenmesinin sonucunda yaş ve çocuk sayısı değişkenleri ile sosyal medya bağımlılığı arasında negatif ilişki bulunmuştur. Çocuk sayısı ve yaş azaldıkça sosyal medya bağımlılığındaki artış istatistiksel olarak anlamlı düzeydedir. Diğer demografik veriler ile sosyal medya bağımlılığı arasında ilişki bulunmamaktadır. Sosyal medya bağımlılığı ile psikolojik semptomlar arasındaki ilişkinin regresyon analizi ile incelenmesinin sonucunda hostilite ile sosyal medya bağımlılığı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Diğer psikolojik semptomlar ile sosyal medya bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Psikolojik semptomlar ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkinin Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) sonuçlarına göre katılımcıların anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite alt ölçekleri ile sosyal medya bağımlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,“An Investigation of Psychological Symptoms of Individuals with Social Media Addiction in East Marmara Region”is examined. This study is carried out within scope of the TURBAHAR (The Map of Addiction Risk Profile and Mental Health of Turkey) project in East Marmara Region. The relationship between social media addiction and psychological symptoms are investigated in this study. The sample of research is a total of 2999 people, including 1501 men and 1498 women residing in the provinces of Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu and Yalova. The data of the study were analyzed by using The Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Social Media Addiction is evaluated by using data from The Behavior Influence Burden Form. Brief Symptom Inventory (BMI) developed by Derogatis (1992) and Sociodemographic Form were also used in this study. The relationship between social media addiction and psychological symptoms is analyzed by using SPSS program. According to the results of regression analysis of the relationship between social media addiction and demographic characteristics, a negative correlation is found between age and number of children variables and social media addiction. As the number of children and age decrease, the increase in social media addiction is statistically significant. There is no relationship between other demographic data and social media addiction. According to the results of regression analysis of the relationship between social media addiction and psychological symptoms, a positive correlation is found between hostility and social media addiction. There is no significant relationship between other psychological symptoms and social media addiction. According to the results of The One-Way Analysis of Variance (ANOVA) analysis of psychological symptoms and social media addiction, a statistically significant difference is found between the participants' anxiety, depression, negative self-perception, somatization and hostility subscales and social media addiction.