Doğu Marmara Bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı ile kişisel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi
An examination of the relationship between personal well-being and social media dependency in east Marmara Region of Turkey
  1. Tez No: 547813
  2. Yazar: AFRA YADİGAR TERZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Kişisel İyi Oluş, Social Media, Social Media Dependency, Personal Well-Being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırmada Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası (TURBAHAR) çalışması kapsamında Doğu Marmara Bölgesi'nde yaşayan bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile kişisel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkisinin incelenmesini amaçlamaktadır. Doğu Marmara Bölgesi'nde yaşayan ve çeşitli okullar, belediye binaları, özel şirketler gibi çeşitli çalışma alanları ve muhtarlık, ortak kamu alanları, kurslar, yardım dernekleri gibi kamu alanlarında çalışan %50'si kadın %50'si erkek olmak üzere araştırma kapsamında toplam 2999 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında bireylerin kişisel iyi oluş düzeylerini belirleyebilmek için Kişisel İyi Oluş Envanteri, bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeylerini belirleyebilmek için ise Bağımlılık Davranış Etkileme Yükü Formu kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile kişisel iyi oluş düzeyleri arasında negatif yönlü yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Öyle ki bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri arttıkça kişisel iyi oluş düzeylerinin azaldığı sonucuna ulaşılmaktadır. Sosyal medya bağımlılığının bireylerin yaşam doyumlarını azaltabileceği düşünüldüğünden özellikle okullarda bağımlılıkla mücadele eğitimlerine önem verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Research in Turkey Addiction and Mental Health Risk Profile Map (TURBAHAR) individuals living in the eastern Marmara region under study with social media addiction aims to examine the relationship between levels of personal well-being levels. In the Eastern Marmara Region, a total of 2999 people have been surveyed, 50% of whom are women and 50% are men, working in various public areas such as various schools, municipal buildings, private companies, and muhtar, common public areas, courses and aid associations. In order to determine the level of personal well-being of individuals, a personal well-being inventory was used and a burden form was used to determine the level of social media dependency of individuals. In this study, it was observed that individuals had a negative-directional high-level relationship between social media dependency levels and personal well-being levels. Thus, it is concluded that the higher the social media dependency levels of individuals, the lower the levels of personal well-being. Since social media addiction is thought to reduce the life satisfaction of individuals, it is thought that emphasis should be placed on the education of struggling with addiction especially in schools.