Sağlık çalışanlarının iş tatmin düzeyinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Examining the job satisfaction level of healthcare professionals according to various variables
- Tez No: 682969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, İş Tatmini, İş Tatmini Faktörleri, İş Tatmini Sonuçları, İş Tatminsizliği Sonuçları, Teorik Yaklaşımlar, Healthcare Professionals, Job Satisfaction, Job Satisfaction Factors, Job Satisfaction Results, Theoretical Approaches
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı; sağlık çalışanlarında iş tatmin düzeylerinin çeşitli sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, meslek grubu, gelir düzeyi) aracılığı ile incelemektir. Bu çalışma, sağlık çalışanlarının iş ortamına ilişkin algılarını ve iş tatminini etkileyen faktörleri incelemek, iş tatmini ile işten ayrılma işten ayrılma niyetini azaltan unsurları tespit ederek hem iş hem de yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayabileceği düşünülerek planlanmıştır. Elde edilen sonuçlar sağlık çalışanlarında iş tatmini düzeylerinin güncel bakış açılarını ve farkındalık düzeylerini açıklamada yardımcı olacaktır. Yapılan analizler sonucunda geçerliliği ve güvenirliği bulunan veriler ile araştırmalar anlamlı bir temele yaslanmış olacaktır. Araştırmanın evrenini; sağlık çalışanı personelleri oluşturmaktadır. Çalışma evreni ise; Sivas başta olmak üzere Türkiye geneli 81 ilde bulunan kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında görev alan sağlık çalışanı personellerinden oluşmaktadır. Araştırmada tüm çalışma evrenine ulaşma güçlüğü nedeniyle örneklem alma oluna gidilmiştir. Bu nedenle basit tesadüfi örnekleme tekniğinden faydalanılmıştır. Basit tesadüfi örneklemede, evreni oluşturan her elemana verilecek ağırlık aynıdır. Basit tesadüfi örnekleme tekniği ile 221 kadın ve 181 erkek toplam 402 katılımcıyla çalışılmıştır. Katılımcılar çalışan gönüllü sağlık hizmetleri sınıfı personellerinden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak, sosyo - demografik bilgileri elde etmek için anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, nicel araştırmalarda sıklıkla kullanılan bir veri toplama tekniği olan ve daha önce Weiss tarafından geliştirilmiş Minnesota İş Tatmin Düzeyi Ölçeği ile toplanmıştır. Uygulama sonucunda ulaşılan bulgular hipotezler bağlamında; araştırmada SPSS 25 paket programı kullanılarak, iki grup karşılaştırmalarında t testi ikiden fazla grubun karşılaştırmalarında Anova testi kullanılmıştır. Aynı zamanda ortaya çıkan farklılıkların hangi gruplardan olduğunu tespit etmek için homojenlik testi yapılarak çoklu karşılaştırma testlerinden Tamhane t2 veya Tukey testi, faktörler arasındaki ilişki düzeylerini ortaya koyabilmek için Pearson Correlation analizi kullanılmıştır. Bu araştırma sonucunda; sağlık çalışanlarının iş tatmin düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to examine the job satisfaction levels of healthcare workers through various socio-demographic variables (gender, age, marital status, educational status, occupational group, income level). To develop a scale in order to examine the job satisfaction levels of healthcare professionals according to various variables. This study was planned considering that it could contribute to increase the quality of both work and life by examining the perceptions of healthcare professionals about the work environment and the factors affecting job satisfaction, and determining the factors that reduce job satisfaction and the intention to quit and quit. The results obtained will help to explain the current perspectives and awareness levels of job satisfaction levels in healthcare workers. Thanks to this developed scale, researches will be based on a meaningful basis with valid and reliable data. The universe of the research; health care workers constitute the personnel. The universe of work is; They are the healthcare professionals working in health institutions located in big cities, especially in Sivas. In the study, sampling was used because of the difficulty in reaching the whole study population. For this reason, simple random sampling technique has been used. In simple random sampling, the weight to be given to each element that constitutes the universe is the same. A total of 402 participants, 221 women and 181 men, were studied using the simple random sample technique. Participants consist of volunteer healthcare personnel working. As data collection tools, a questionnaire form was used to obtain socio-demographic information. The data of the study were collected with the Minnesota Job Satisfaction Scale, which is a data collection technique frequently used in quantitative research and previously developed by Weiss. The findings obtained as a result of the application in the context of hypotheses; In the study, parametric techniques were used when the data obtained by using SPSS 25 package program were distributed normally from statistical methods, and nonparametric techniques were used when they were not normally distributed. The findings obtained as a result of the application in the context of hypotheses; In the study, using the SPSS 25 package program, the t test in the comparison of two groups, and the Anova test in the comparison of more than two groups. At the same time, the homogeneity test was performed to determine which groups the emerging differences were from, and Tamhane t2 or Tukey test, one of the multiple comparison tests, was used, and the Pearson Correlation analysis was used to reveal the relationship levels between the factors. As a result of this research; When the job satisfaction levels of healthcare workers were examined according to various variables, a statistically significant positive weak relationship was found.