Ankara Kale bölgesinde turizme katılanların profilinin sürdürülebilir turizm kapsamında incelenmesi
Investigation of the profile of the tourism participants in Ankara Kale region within the scope of sustainable tourism
  1. Tez No: 683009
  2. Yazar: FAZLI BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. BAHADIR AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Ankara Kale Bölgesi, Turist Profili, Sustainable Tourism, Ankara Castle Area, Tourist Profile
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, Ankara Kale Bölgesini ziyaret eden turistlerin sürdürülebilir turizme ilişkin algıları ve profilleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra çalışmada, Sürdürülebilir turizm algısının, turistlerin Ankara'yı ziyaret etmekteki başlıca sebeplerine etkisinin Ankara Kale Bölgesi ziyaretleri sonrası görüşlerine aracılık etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda, Açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli uygulaması yapılmıştır. Araştırma verilerinin analizi için hazırlanan hipotezler doğrultusunda, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) oluşturulmuştur. Açımlayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. Bu model doğrultusunda, sürdürülebilir turizm algısının ziyaretçilerin Ankara'yı ziyaret etme nedenleri ve Ankara Kale Bölgesini ziyaretleri sonrası görüşlerine olan doğrudan ve dolaylı etkileri incelenmiştir. İncelenen yapısal eşitlik modeline göre, oluşturulan hipotezlerden dokuz tanesi kabul edilmiş ve altı tanesi reddedilmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda turistlerin profillerinin belirlenmesi için frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlere göre çalışmaya katılanların tanımlayıcı özellikleri ve seyahat özellikleri belirlenmiş, turistlerin profillerine ilişkin sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the perceptions and profiles of tourists visiting the Ankara Castle Area regarding sustainable tourism. In addition, in the study, the mediating effect of the perception of sustainable tourism on the main reasons for tourists to visit Ankara and their views after their visit to the Ankara Castle Area has been examined. To this end, Exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and structural equation modeling were applied. In line with the hypotheses prepared for the analysis of the research data, the Structural Equation Model (SEM) was created. Exploratory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were performed. In line with this model, the direct and indirect effects of the sustainable tourism perception on the reasons for the visitors to visit Ankara and their views after their visit to the Ankara Castle District were examined. According to the structural equation model examined, nine of the hypotheses were accepted and six of them were rejected. In line with the purpose of the study, frequency and percentage analyzes were made to determine the profiles of the tourists. According to the analyzes made, the descriptive features and travel characteristics of the participants were determined, and results were discussed regarding the profiles of the tourists.