Ateşli çocukların ebeveynlerinin kaygı düzeyleri ile ateş yönetimlerinin incelenmesi
Investigation of anxiety levels and fever management of parents ofchildren with fever
  1. Tez No: 683088
  2. Yazar: PINAR YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU SARIALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş yönetimi, çocuk, ebeveyn, hemşirelik, kaygı, Anxiety, child, fever management, nursing, parent
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Araştırma, ateşli çocukların ebeveynlerinin kaygı düzeyleri ile ateş yönetimlerinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte olan araştırma, Ekim 2020-Temmuz 2021 tarihleri arasında Hakkari Devlet Hastanesi Çocuk Acil Kliniği'nde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ekim 2020- Mayıs 2021 tarihleri arasında belirtilen hastanenin Çocuk Acil Kliniği'ne gelen, 0-6 yaşları arasında ateşli çocuğu olan, iletişim problemi olmayan, okur-yazar olan 180 ebeveyn oluşturmuştur. Örnekleme yöntemine gidilmeyip 165 ebeveyn ile araştırma tamamlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında,“Çocuk ve Ebeveyn Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Durumluk Kaygı Ölçeği”ve“Ebeveyn Ateş Yönetimi Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada ebeveynlerin hepsinin çocukları ateşlendiği zaman ateş ölçümü yaptığı, çoğunluğunun çocuğunun bugüne kadar ateşlendiği, yarıdan fazlasının daha önce ateş nedeniyle çocuğunu hastaneye götürdüğü, büyük çoğunluğunun ateşten endişelendiği, yarıdan fazlasının çocuğunun havale geçirmesinden korktuğu, yarıdan fazlasının çocuğun alnından ateşi ölçtüğü, çoğunluğunun ateşin normal sınırlarını bildiği, yarıya yakınının 38-38.9 o C aralığını ateş olarak değerlendirdiği, yarıya yakınını 38-38.9 o C aralığı endişelendirdiği, yarıdan azının ateşli durumda ilk uygulama olarak çocuğun üzerindekileri çıkardığı, yarıya yakınının ılık uygulamayı ılık su ile yaptığı, yarıdan fazlasının ateş ile ilgili bilgi almadığı belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmada, ateşli çocukların ebeveynlerinin kaygı düzeylerinin düşük ve ateş yönetimlerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Üniversite mezunu olan, şehirde yaşayan, sosyal güvencesi olan, geliri giderden fazla olan ebeveynlerin ateş yönetimleri puan ortalaması yüksek bulunmuştur. Çocuk sayısı fazla olan ebeveynlerin ise ateş yönetimi puan ortalaması daha düşük bulunmuştur. Ateşli çocukların ebeveynlerinin durumluk kaygı düzeyi ile ateş yönetimleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to examine the anxiety levels and fever management of parents of children with fever. Material and method: This descriptive study was conducted in Hakkari State Hospital Pediatric Emergency Clinic between October 2020 and July 2021. The population of the study consisted of 180 parents who were literate and had a febrile child between the ages of 0-6, who had no communication problems, and who came to the Pediatric Emergency Clinic of the hospital between October 2020 and May 2021. The sampling method was not used and the research was completed with 165 parents.“Child and Parent Introductory Information Form”,“State Anxiety Scale”and“Parental Fever Management Scale”were used to collect research data. Results: In the study; all of the parents took a temperature measurement when their child had a fever, the majority of their children had fever so far, more than half of them had taken their child to the hospital due to fever before. Most of them are worried about fever, more than half are afraid that their child will have convulsions, more than half of them measure the fever from the forehead of the child, the majority of them know the normal limits of fever, almost half of them. It was determined that the range of 38-38.9 o C was considered as fever, nearly half of them were worried about the 38- 38.9 o C range, less than half of them removed their clothes as the first application in case of fever, nearly half of them applied warm water with warm water, and more than half did not receive information about fever. Conclusion: In the study, it was determined that the anxiety levels of the parents of the children with fever were low and their fever management was high. The average score of fever management of parents with university degrees, living in the city, had social security, had a higher income than expenditure were found to be high. The average score of fever management was found to be lower in parents with a high number of children. No significant relationship was found between the state anxiety level of parents of children with fever and their fever management (p>0.005).